Vyše polovica Slovákov má problém zabezpečiť opatrovateľské služby, vyplýva z prieskumu

ta3
17.5.2023 14:47

Viac ako polovica Slovákov, ktorí hľadajú opatrovateľské služby, s tým má problém. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Konkrétne ide o 56 percent občanov Slovenska, ktorí takýto problém zažili. Približne 13 percent ľudí dokonca opatrovateľa nevedeli zaistiť vôbec.

Vyše polovica Slovákov má problém zabezpečiť opatrovateľské služby, vyplýva z prieskumu
KDH

Opatrovateľské služby je najväčší problém nájsť v Bratislavskom kraji. Výskum ukázal, že ide až o 66 percent ľudí, ktorí takéto služby vyhľadávali. Druhý je Prešovský kraj so 61 percentami. Ľudia v Prešovskom kraji mali najväčší problém zabezpečiť opatrovateľa, až 23 percentám sa to nepodarilo. Prieskum, ktorý upozornil na vážny problém s dostupnosťou opatrovateľskej služby na Slovensku, zrealizovala agentúra AKO pre KDH od 4. do 10. mája na vzorke 1000 respondentov. Skúsenosť s vybavovaním opatrovateľskej služby uviedlo približne 30 percent opýtaných Slovákov.

„Demografia nepustí, čoraz viac osôb bude odkázaných na pomoc či už formálnych alebo neformálnych opatrovateľov. Ich nedostatok musíme akútne systémovo riešiť. Na európskej úrovni som sa mnohými pozmeňovacími návrhmi podieľala na prijatí tzv. Európskej stratégie starostlivosti. Tá prináša nielen odporúčania, ako motivovať mladých ľudí pre vstup do tohto sektora, ale rieši aj zlepšovanie podmienok pre opatrovateľov, vrátane ich spravodlivého ohodnotenia, “ povedala europoslankyňa za KDH Miriam LEXMANN, ktorá je v Bruseli aj členkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok