Lídri Rady Európy podporili vznik registra škôd spôsobených Ruskom na Ukrajine

ta3 tasr
17.5.2023 13:36

Lídri členských krajín Rady Európy (RE) vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej podporili v stredu na Islande vznik registra škôd spôsobených ruskou inváziou na Ukrajine. Podporu potvrdili podpisom deklarácie, informuje osobitný spravodajca.

Lídri Rady Európy podporili vznik registra škôd spôsobených Ruskom na Ukrajine
AP Photo/Alastair Grant

Register škôd bude spravovať nový úrad v rámci RE, ktorý bude sídliť v holandskom Haagu, pobočku však bude mať i priamo na Ukrajine. Register bude slúžiť ako evidencia dôkazov a oznámení poškodených o škodách, stratách alebo ujmách. Podľa RE bude prvým krokom k budúcemu medzinárodnému mechanizmu odškodnenia obetí ruskej agresie. Zriaďuje sa na počiatočné obdobie troch rokov.

K dohode o registri sa podľa oznámenia Rady Európy pridalo 40 krajín – 37 členov Rady Európy vrátane Slovenska, ako aj Kanada, Japonsko a USA ako pozorovateľské štáty. Signatárom je tiež Európska únia, pričom úmysel pripojiť sa k dohode vyjadrili tri ďalšie krajiny – Andorra, Bulharsko a Švajčiarsko.

Generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová označila rozhodnutie vytvoriť register škôd pod záštitou Rady Európy za historické. "Podporí obete pri zaznamenávaní ich strát a má zásadný význam pre kompenzačný mechanizmus," zdôraznila.

Ukrajina zriadenie registra škôd víta a je vďačná zúčastneným štátom za vysokú úroveň podpory, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ s výzvou, aby sa k iniciatíve pridali ďalšie krajiny z celého sveta.

Významný príspevok k pokrytiu počiatočných nákladov poskytla Európska únia, uviedla RE.

Myšlienku medzinárodného registra dokumentujúceho škody počas vojny Ruska na Ukrajine podporilo vlani v novembri v nezáväznej rezolúcii Valné zhromaždenie OSN. Pejčinovičová Buričová tento rok navrhla, aby sa iniciatívy v tejto veci chopila Rada Európy.

Stretnutie hláv štátov a vlád Rady Európy na Islande je len štvrtým summitom tejto organizácie od jej vzniku v roku 1949. Naposledy ho v roku 2005 hostilo Poľsko. Island po skončení summitu v stredu odovzdá rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov RE Lotyšsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok