Generál Allen sa rozhodol neprijať funkciu vrchného veliteľa NATO

TASR, TA3
19.2.2013 21:28

Americký generál John Allen sa rozhodol neprijať funkciu vrchného veliteľa síl NATO v Európe. Oznámil to dnes americký prezident Barack Obama, podľa ktorého sa tak Allen rozhodol zo "zdravotných dôvodov" v rámci svojej rodiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnes som sa stretol s generálom Johnom Allenom a prijal jeho žiadosť o odchod z armády, aby sa mohol viac venovať zdravotným problémom, ktoré sa vyskytli v jeho rodine," uviedol prezident vo svojom stanovisku.

Severoatlantická aliancia v reakcii uviedla, že rešpektuje Allenovo rozhodnutie. Jej hovorkyňa Oana Lungescová pre agentúru DPA uviedla, že výber nového kandidáta je záležitosťou vlády USA.

Allen v nedeľu v rozhovore pre Washington Post povedal, že chce byť pri svojej manželke bojujúcej s niekoľkými chronickými ochoreniami.

Allena v januári Pentagón zbavil obvinení z profesionálneho zlyhania ohľadom vzájomnej výmeny e-mailov s Floridčankou Jill Kelleyovou, ktorá bola jednou z ústredných postáv škandálu okolo generála Davida Petraeusa. Allen v Afganistane velil vojenským silám USA a NATO.

Rozhodnutie generálneho inšpektora ministerstva obrany USA pomohlo Allenovi, ktorý je ženatý a má dve dcéry, vyhnúť sa škandálu, aký vlani v novembri pripravil o funkciu šéfa CIA Davida Petraeusa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok