Z Ukrajiny vyplávala posledná loď v súlade so súčasnou obilnou dohodou. Čo ďalej?

ta3 tasr
17.5.2023 11:54

Z Ukrajiny v stredu vyplávala posledná loď, na ktorú sa vzťahuje súčasná dohoda s Ruskom o vývoze obilnín cez Čierne more. Podľa údajov OSN plavidlo DSM Capella s 30.000 tonami kukurice z Čornomorska smeruje do Turecka. Informuje stanica Sky News

Z Ukrajiny vyplávala posledná loď v súlade so súčasnou obilnou dohodou. Čo ďalej?
AP Photo/Khalil Hamra

Platnosť dohody má vypršať vo štvrtok, pričom Moskva dosiaľ nepotvrdila, či ju predĺži. Ak dôjde k ukončeniu dohody, hrozí zhoršenie globálnej potravinovej krízy, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom povedal, že obnovenie dohody stále závisí od mnohých otvorených otázok. Minulý týždeň v Istanbule o dohode rokovali zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka i OSN. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že dohoda by sa mohla predĺžiť aspoň o dva mesiace.

Dohodu o vývoze ukrajinských obilnín cez Čierne more medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovali vlani v júli Turecko a OSN. Pomohlo to znížiť ceny potravín vo svete, ktoré v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zdraželi. V rámci dohody sa z Ukrajiny vyviezlo už viac než 30 miliónov ton obilia a poľnohospodárskych produktov.

Moskva vlani v novembri súhlasila s predĺžením dohody o 120 dní, v marci odobrila predĺženie iba o 60 dní. Moskva uviedla, že dohodu po 18. máji nepredĺži, ak nebudú splnené jej požiadavky na odstránenie prekážok, ktoré bránia jej vlastnému vývozu obilia a hnojív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok