Kto získa cenu Homofób roka? Nominovaní sú Matovič, Bartalos či arcibiskup Orosch

ta3 Inštitút ľudských práv
17.5.2023 11:58

V stredu 17. mája si pripomíname Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Inštitút ľudských práv (IĽP) a n.z. Dúhové Slovensko pri tejto príležitosti vyhlásili už 11. ročník anticeny Homofób roka a zverejnili nominácie. Novinkou je ocenenie Dúhový jednorožec.

Kto získa cenu Homofób roka? Nominovaní sú Matovič, Bartalos či arcibiskup Orosch
TASR - Pavel Neubauer; Lukáš Grinaj; Michal Svítok

Mimovládne organizácie uviedli, že pôvodne nemali v pláne vyhlásiť anketu aj tento rok. Mali pocit, že po desiatich rokoch šírenia osvety o probléme, dosiahli, čo sa dalo. "Potom sa však udial homofóbny teroristický útok na Zámockej v Bratislave. Zomreli Juraj a Matúš a my sme pochopili, že homofóbia je ešte väčší problém, ako sme si mysleli," povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Danko, Záborská, Kotleba

Zároveň sa rozhodli, že tento rok udelia cenu aj s pozitívnym podtónom - Dúhového jednorožca. Medzi nominovanými budú tí, ktorí pre LGBTI+ na Slovensku vykonali niečo dobré a prínosné.

V minulosti si pomyselne odniesli anticenu Homofób roka Štefan Harabin, Marián Kotleba, Anna Záborská či Igor Matovič. Poslanec a predseda strany SNS Andrej Danko si zatiaľ ako jediný prevzal cenu osobne. Po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácií dokonca zmiernil svoje vyjadrenia voči ľuďom z LGBTI+ komunity.

“Pri Dúhovom jednorožcovi však nebudeme organizovať online anketu. Popravde sa obávame, či by sme našli každý rok päť takých ľudí. Prijímame nominácie od odbornej aj širokej verejnosti a vyhodnotíme ich interne s LGBT aktivistami a aktivistkami," uviedla koordinátorka n.z. Dúhové Slovensko Zuzana Slamená. Cena má byť opakom k anticene Homofóba roka. Víťaza či víťazku oznámia 22. mája.

V súvislosti s Medzinárodným dňom proti homo, bi, trans a intersexfóbii sa už po tretíkrát rozbehla na Slovensku kampaň Dúhová stužka, začala 28. apríla a potrvá do nedele 21. mája. Cieľom je viditeľne vyjadriť solidaritu LGBTI+ komunite a podporiť dúhové organizácie a iniciatívy.

Nominovaní v ankete o anticenu Homofób roka sú:

1. Trnavský arcibiskup Ján Orosch

V reakcii na homofóbny teroristický útok na Zámockej z 12. októbra 2022: "Priznám sa vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je "nevinné obete"."

2. Herečka Mária Bartalos

"Gayovia a lesby sú niečo, čo Boh nazval chaosom."

3. Predseda OĽANO Igor Matovič

"LGBTIQWERTZUOPASDFHJKYXCVBNM+ prepnutí aktivisti… deťom nahovárajú, že aj s pipíkom môžu byť pipinou."

4. Komisár pre deti Jozef Mikloško

"Nemám v tom predsudky, ale som presvedčený, že dieťa nepatrí do homosexuálneho zväzku."

5. Poslanec OĽANO Milan Kuriak

O dúhových rodinách povedal: "Som tolerantný, ale zvrátenosti proti Pánu Bohu podporovať nebudem."

Anketa

Kto by podľa vás mal získať anticenu Homofób roka?

Trnavský arcibiskup Ján Orosch
- %
Predseda OĽANO Igor Matovič
- %
Herečka Mária Bartalos
- %
Poslanec OĽANO Milan Kuriak
- %
Komisár pre deti Jozef Mikloško
- %
Celkovo hlasov: 481
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok