Počasie vyčíňa aj naďalej. Meteorológovia varujú pred povodňami aj intenzívnym dažďom

ta3 TASR
17.5.2023 09:19

Meteorológovia varujú pred povodňami z trvalého dažďa na severozápadnom a celom strednom Slovensku. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol dosiahnutý v stanici Vrbovce, tok Teplica. Pre okresy Myjava a Senica platí preto predbežne výstraha do 13.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Počasie vyčíňa aj naďalej. Meteorológovia varujú pred povodňami aj intenzívnym dažďom
Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj

"Vzhľadom na spadnuté, predpokladané zrážky a nasýtenosť povodí očakávame výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity," upozornili. Meteorológovia zároveň predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Výstrahy druhého stupňa pred povodňami platia pre okresy Čadca, Trnava, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Žilina - Rajčanka. 

Ďalšie, prvostupňové výstrahy platia pre zvyšné okresy na strednom Považí, hornom Považí a Liptove, Orave, hornej Nitre a hornom Hrone a tiež v okresoch Skalica, Malacky, Bratislava, Senec, Pezinok, Kysucké Nové Mesto, Zlaté Moravce, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Gelnica.

Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Na situáciu reagovala aj polícia na sociálnej sieti:

Intenzívny dážď

Takmer na celom Slovensku platia v stredu výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. Druhostupňové výstrahy sa týkajú väčšiny okresov na juhu stredného Slovenska a západe. Miestami tam meteorológovia očakávajú výskyt intenzívneho dažďa. "Pričom časť úhrnu zrážok môže spadnúť pri búrkových lejakoch, s úhrnom zrážok 60 až 100 milimetrov," priblížili.

Spomínaný úhrn zrážok podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," poznamenali.

V ďalších okresoch prvostupňovej výstrahy sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 milimetrov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok