Žiť či nežiť? V Portugalsku schválili zákon, ktorý umožňuje eutanáziu

ta3 tasr
17.5.2023 07:47

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v utorok podpísal zákon o dekriminalizácii eutanázie pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či veľkými bolesťami. Tento zákon po zdĺhavom legislatívnom procese minulý týždeň schválil portugalský parlament. Informuje agentúra AFP.

Počet nakazených prudko vzrástol. Najviac nových infikovaných hlási Žilinský kraj
TASR/AP

Uzákonenie eutanázie bolo v tejto prevažne katolíckej krajine dlho príčinou rozporu a vyjadroval s ňou nesúhlas i samotný Rebelo de Sousa, ktorý je hlboko veriaci. "Prezident republiky vydal nariadenie... v súlade so svojimi povinnosťami vyplývajúcimi z ústavy," uviedla vo vyhlásení portugalská prezidentská kancelária.

Konečná verzia zákona o eutanázii bola schválená v piatok. V 230-člennom parlamente za ňu hlasovalo 129 poslancov vrátane vládnucich socialistov. Parlament počas predchádzajúcich troch rokov legislatívu povoľujúcu eutanáziu schválil už štyrikrát. Tieto zákony však zakaždým z dôvodu nesúhlasu prezidenta poslali na posúdenie ústavnému súdu. Prezident predošlé návrhy vetoval s odvolaním sa na nejasné definície a neskôr povedal, že jazykové prostriedky použité na opis smrtiacich štádií chorôb sú sporné a vyžadujú si objasnenie.

"Ústava nariaďuje prezidentovi schváliť zákon, ktorý už bol vetovaný a následne opäť schválený Zhromaždením republiky. Podpíšem ho, samozrejme, je to moja ústavná povinnosť," uviedol Rebelo de Sousa.

V rámci nového zákona budú mať povolené žiadať o pomoc pri zomieraní osoby nad 18 rokov. Možnosť sa vzťahuje len na tých, ktorí trpia pretrvávajúcou a neznesiteľnou bolesťou a sú mentálne spôsobilí prijať takéto rozhodnutie. Zákon sa takisto bude vzťahovať len na Portugalcov a ľudí s trvalým pobytom v krajine, nie na cudzincov, ktorí by prišli do Portugalska s cieľom žiadať o eutanáziu.

Uzákonenie eutanázie by malo vstúpiť do platnosti na jeseň, píše AFP s odvolaním sa na portugalské médiá.

Eutanázia a asistovaná samovražda sú povolené len v niekoľkých krajinách vrátane štátov Beneluxu či Španielska, pripomína agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok