Rozsiahla korupcia v ukrajinskej justícii. Predsedu najvyššieho súdu zadržali pre branie úplatku

ta3 TASR
16.5.2023 16:30

Predsedu ukrajinského najvyššieho súdu zadržali pre podozrenia z korupcie, oznámil v utorok prokurátor Špeciálnej protikorupčnej prokuratúry Ukrajiny (SAPO) Olexandr Omeľčenko. Informujú agentúry Reuters a AFP.

Rozsiahla korupcia v ukrajinskej justícii. Predsedu najvyššieho súdu zadržali pre branie úplatku
Twitter/Richard

Prokurátor na tlačovom brífingu nepovedal meno sudcu, avšak uviedol, že zadržaný je šéf najvyššieho súdu Ukrajiny. Ten vedie Vsevolod Kňazev. Agentúra Reuters sa pokúsila získať od sudcu reakciu, avšak nepodarilo sa jej zastihnúť ho.

Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) a SAPO v pondelok oznámili, že na najvyššom súde "odhalili rozsiahlu korupciu" a zverejnili fotografiu zväzkov bankoviek rozložených na pohovke. Kňazeva vraj prichytili pri braní úplatku v hodnote 2,76 milióna eur. Malo ísť o plán na získane neoprávnených výhod prostredníctvom vedenia súdu a sudcov.

Úplatok vraj poskytol miliardár Kosťantyn Ževaho, pričom sprostredkovateľom bola istá advokátska kancelária. Ževaho sa tak snažil zaistiť si verdikt, ktorý by mu umožnil udržať si kontrolu nad akciami istej baníckej spoločnosti. Ževaho, ktorý v minulosti pôsobil ako poslanec ukrajinského parlamentu a je jedným z najbohatších Ukrajincov, sa v súčasnosti nachádza vo Francúzsku. Zadržali ho tam v decembri pre podozrenia z prania špinavých peňazí a spreneveru na Ukrajine. Úrady v Kyjeve sa teraz snažia o jeho vydanie.

"Toto je najväčší prípad v histórii," povedal šéf NABU Semen Kryvonos v súvislosti s korupciou v ukrajinskej justícii. Štyridsaťtriročný Kňazev sa stal predsedom ukrajinského najvyššieho súdu v októbri 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok