Naď zverejnil analýzu, ktorá potvrdzuje kompetenciu dočasnej vlády darovať migy Ukrajine. Stotožnil sa s tým aj Sklenár

ta3 TASR
16.5.2023 15:53

Darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine formou medzinárodnej zmluvy vládnej povahy spadá do pôsobnosti dočasne poverenej vlády a je v súlade so zaužívanou praxou pomoci vo forme medzinárodných vládnych zmlúv. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú na sociálnej sieti zverejnil exminister obrany Jaroslav Naď.

"Ide o podklad, ktorý bol vypracovaný odborníkmi rezortu obrany a mal slúžiť ako jedno zo stanovísk na moje informované rozhodovanie v procese. Takéto poradné stanoviská som počas svojej funkcie dostával doslova denne, pretože som potreboval poznať názor odborníkov na rôzne témy," priblížil Naď. 

Exminister sa podľa svojich slov rozhodol dokument zverejniť, aby svojmu nástupcovi Martinovi Sklenárovi nechal čistý stôl. "Robím tak po konzultácii s Martinom, ktorý, samozrejme, bol osobne v mojom najužšom tíme v procese darovania migov, právne stanovisko poznal vopred a tiež sa s ním stotožnil," dodal.

Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub je predmetom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorú v marci schválila vláda Eduarda Hegera. 

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok