Škandál s konským mäsom núti EÚ vykonávať testy vo všetkých štátoch

TASR
19.2.2013 17:45

Európska komisia dnes prijala odporúčanie pre vytvorenie spoločného celoeurópskeho koordinovaného plánu na kontrolu a vyšetrovanie nezákonných praktík, ktoré ohrozujú spotrebiteľov. Ide o krok vyvolaný nedávnym škandálom s konským mäsom, ktoré bolo deklarované ako hovädzie, čím došlo k uvedeniu spotrebiteľov do omylu.

Škandál s konským mäsom núti EÚ vykonávať testy vo všetkých štátoch
SITA

Opatrenie odporúčané EK uvádza, že každý členský štát Únie dostane finančnú podporu do výšky 75 percent nákladov potrebných na zabezpečenie kontroly v tejto oblasti. Kontrola by sa mala začať vykonávať okamžite a mala by trvať jeden mesiac s možnosťou rozšírenia o ďalšie dva mesiace.

V prvom rade by išlo o kontroly na zistenie prítomnosti neoznačeného konského mäsa v potravinách. Kontroly v potravinových reťazcoch vo viacerých členských štátoch EÚ už dospeli k zisteniu, že niektoré tovary a polotovary obsahovali konské mäso bez označenia na obale, prípadne uvádzali iba prítomnosť hovädzieho mäsa. Tieto kontroly by sa vykonávali na úrovni maloobchodnej siete a týkali by sa tovarov s označením, že obsahujú hovädzie mäso.
V súlade s platnou legislatívou EÚ je porušením zákona, ak sa mäsový výrobok označuje iba za hovädzí, no obsahuje aj iný druh mäsa. Porušením zákonov EÚ o označovaní tovarov je aj skutočnosť, ak sa konské mäso neoznačí na obale ako konské.

Ďalším opatrením by bolo zisťovanie prítomnosti veterinárneho prípravku fenylbutazón (liek tíšiaci bolesť a zápal) v konskom mäse z obchodných reťazcov. Plán EK predpokladá kontrolu jednej vzorky z každých 50 ton konského mäsa, pričom členské štáty sú povinné vykonať najmenej päť odborných testov. EK upozorňuje, že používanie fenylbutazónu v mäsových prípravkoch, vrátane konského mäsa, je nelegálne.

Členské krajiny EÚ musia Európskej komisii odoslať prvú správu o výsledkoch zistení a kontrol do 15. apríla tohto roku. V prípade zistenia neoznačeného konského mäsa v potravinách alebo fenylbutazónu v mäsových prípravkoch musia EK informovať okamžite. Všetky takéto informácie sa odošlú do Európskeho systému rýchlej výstrahy pre potraviny a krmivá (RASFF) a dozvedia sa o nich príslušné úrady všetkých členských štátov EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok