Princípy kvalitného spánku: Na smere postele záleží rovnako ako na farbe stien

TA3/zm
25.5.2023 16:00

Kvalitný spánok je pre zdravé fungovanie mimoriadne dôležitý. Existuje niekoľko zásad, ktoré by ste mali pri zariaďovaní spálne dodržať. Vďaka nim budete spať ako v bavlnke.

Princípy kvalitného spánku: Na smere postele záleží rovnako ako na farbe stien
Freepik

Iba po hlbokom spánku sa zobudíte dokonale oddýchnutí. No možno kvalitnému odpočinku bránia zdanlivé maličkosti, ktoré však netreba podceňovať.

Posteľ pri stene

U nás je úplne bežné, že sa čelo postele pritláča ku stene, no ak máte väčšiu spálňu, možno ste s jej zariaďovaním experimentovali a posteľ posunuli do priestoru, aby to pôsobilo vzdušnejšie. Takéto zariadenie vyzerá síce perfektne na fotkách, ale pre kvalitu spánku nie je až takým šťastným riešením. Mať za hlavou stenu je o pocite bezpečnosti a opory, ktorý máme geneticky zakódovaný ešte z jaskynných čias. Naopak, keď za hlavou nie je žiadna zdanlivá opora, podvedomie je neustále v strehu pred potenciálnym nebezpečenstvom, a tak ani spánok neprebehne v takej kvalite ako by mal.

Svetová strana

Aj svetové strany majú na regeneráciu počas spánku obrovský vplyv. Nie vždy máte možnosť voľby, ale ak áno, určite nespite hlavou na sever! Ľudské telo má totiž vlastné magnetické pole a ak spíte otočení na túto svetovú stranu, reaguje s magnetickým poľom Zeme. Výsledkom je napríklad kolísavý krvný tlak, ale aj časté prebúdzanie zo spánku alebo ranné bolesti hlavy. Ideálne je spať hlavou na juh a nohami na sever.

Farba stien

Aj o psychológii farieb sa už toho vie dnes veľa, preto by ste nemali podceňovať výber odtieňa stien v spálni. Na pokojný spánok je dôležité neobklopovať sa krikľavými výraznými farbami, ale voliť radšej neutrálnu paletu, ktorý pôsobí upokojujúco. Ak sa aj rozhodnete pre iné než biele steny, akýkoľvek odtieň voľte tlmenejší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok