Ruská vláda schválila predaj hlavnej továrne Volkswagenu v Rusku

ta3
15.5.2023 21:16

Ruská vládna komisia schválila predaj hlavnej továrne nemeckej automobilky Volkswagen v Rusku. Agentuee TASS to povedal ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Továreň, ktorá stojí v ruskomm meste Kaluga, kúpi ruský predajca automobilov Avilon. V Kaluze sa montovali tiež autá českej automobilky Škoda Auto.

Bratislavský Volkswagen vo štvrtok opäť preruší výrobu
TASR/Jaroslav Novák

Závod v Kaluze otvorili v roku 2007. Minulý rok však výrobu zastavili v súvislosti so sankciami, ktoré boli uvalené na Rusko za jeho útok na Ukrajinu. Manturov podľa agentúry TASS uviedol, že dokumentácia, ktorá je potrebná na predaj továrne sa aktuálne dokončuje. Podrobnosti o podmienkach predaja správa agentúry TASS neobsahuje.

Sankcie zasadili ruskému automobilovému sektoru tvrdu ranu. Celková výroba osobných automobilov sa prepadla o 67 percent. Ide o 450.000 aút, čo je najnižšia úroveň od pádu Sovietského zväzu v roku 1991. Volkswagen prerušil výrobu automobilov v Rusku krátko potom, čo Moskva zahájila útok na Ukrajinu. Firma taktiež zastavila vývoz automobilov do Ruska.

Odchody zahraničných podnikov z Ruska nie sú jednoduché. Zmluvy, v ktorých figurujú firmy z takzvaných znepriatelených zemi, potrebujú súhlas ruskej vládnej komisie. Moskva považuje za nepriateľov tie krajiny, ktoré na Rusko uvalili sankcie. Podniky do zmlúv často zaraďujú ustanovenia o možnosti neskoršieho odkupu, ktoré im majú jedného dňa uľahčiť prípadný návrat.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok