Rusko a Irán rozširujú vojenské partnerstvo, Moskva chce ďalšie drony, tvrdí Biely dom

ta3/tasr
15.5.2023 20:02

Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko si plánuje od Iránu zakúpiť ďalšie moderné útočné drony, ktoré chce nasadiť do bojov na Ukrajine po tom, čo už nasadilo väčšinu zo 400 dronov, ktoré predtým získalo od Teheránu.

Rusko a Irán rozširujú vojenské partnerstvo, Moskva chce ďalšie drony, tvrdí Biely dom
TASR/AP

"Irán pokračuje v dodávaní kamikadze útočných bezpilotných lietadiel Rusku. Od augusta ich poskytol Irán Rusku viac ako 400, pričom išlo hlavne o typ Šáhid," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

 "Rusko väčšinu týchto bezpilotných lietadiel spotrebovalo - využilo ich na ciele ukrajinskej kritickej infraštruktúry v rámci Ukrajiny," poznamenal Kirby. Dodal, že Irán dodávaním týchto dronov  Moskve "priamo umožňuje ruskú agresívnu vojnu na Ukrajine".

Agentúra AFP píše, že Irán a Rusko podľa Bieleho domu "rozširujú svoju bezprecedentnú obrannú spoluprácu". Moskva posilňuje väzby s Teheránom v situácii, keď Rusko postihli tvrdé západné sankcie za inváziu na Ukrajinu. Kirby v tejto súvislosti uviedol: "Využívame všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme odhalili a prerušili tieto aktivity a sme pripravení urobiť ešte viac."

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena vlani zverejnila satelitné zábery a zistenia tajných služieb, podľa ktorých Irán predal Rusku už stovky útočných dronov, pripomína AP. Americkí predstavitelia už niekoľko mesiacov tvrdia, že Irán zvažuje, že Rusku predá stovky balistických striel, avšak Washington nevie, či sa to už aj zrealizovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok