Medzinárodnú agentúru pre migráciu prvýkrát povedie žena, Američanka Amy Popeová

TA3 TASR
15.5.2023 17:58

Američanka Amy Popeová bola na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí zvolená za prvú ženu, ktorá povedie Agentúru OSN pre migráciu (IOM). V hlasovaní porazila súčasného generálneho riaditeľa Antónia Vitorina. Informovali agentúry AFP a AP.

Medzinárodnú agentúru pre migráciu prvýkrát povedie žena, Američanka Amy Popeová
TASR/AP

Popeová zastávala dosiaľ pozíciu zástupkyne riaditeľa IOM. Do funkcie šéfky IOM so sídlom v Ženeve nastúpi 1. októbra na obdobie piatich rokov. "Členské krajiny IOM zvolili pani Amy E. Popeovú za svoju budúcu generálnu riaditeľku počas šiesteho mimoriadneho zasadnutia výboru IOM," uviedla organizácia na sociálnej sieti Twitter. Vystrieda tak doterajšieho šéfa Antónia Vitorina, ktorý bol v rokoch 1995-1997 ministrom obrany Portugalska.

Americká vláda, ktorá dôrazne podporovala Popeovej kandidatúru, jej zvolenie privítala. AP uvádza, že ôsmi z desiatich generálnych riaditeľov IOM od jej založenia pred 72 rokmi boli Američania.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vo vyhlásení, uviedol, že Popeovej zvolenie odzrkadľuje širokú podporu členských krajín IOM pre jej víziu, ktorá dáva na prvé miesto ľudí a zároveň sa chce zamerať na implementáciu kľúčových reforiem v oblasti riadenia a rozpočtu. Tento prístup má zaistiť, že IOM sa bude môcť vyrovnať s aktuálnymi výzvami, dodal Blinken.

IOM má takmer 19.000 zamestnancov v 171 krajinách, ktorí pre migrantov zabezpečujú potraviny, vodu, prístrešie aj byrokratické záležitosti. Organizácia aktívne pomáha pri masových migračných krízach, napríklad na hraniciach USA a Mexika, v Stredozemnom mori, v Bangladéši, na Ukrajine či v Sudáne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok