Rumunsko oficiálne vyradilo stíhačky MiG-21 z výzbroje. Uprednostní lietadlá F-16

ta3 TASR
15.5.2023 13:47

Rumunsko v pondelok oficiálne vyradilo z prevádzky svoje stíhacie lietadlá MiG-21 zo sovietskej éry. Táto členská krajina NATO sa usiluje modernizovať svoje ozbrojené sily. Informuje agentúra AFP.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Stroje MiG-21 LanceR v pondelok absolvovali svoje posledné lety. Vyradené lietadlá budú uskladnené na leteckej základni Bacau na severovýchode Rumunska. Rumunsko v súčasnosti používa letku 17 stíhačiek F-16, ktoré nedávno kúpilo od Portugalska. V novembri podpísalo zmluvu s Nórskom na nákup ďalších 32 lietadiel F-16.

Presný počet stíhacích lietadiel MiG-21, ktorými disponuje Rumunsko, je tajný, približuje AFP. Neoficiálne odhady uvádzajú, že krajina ich má v súčasnosti okolo 25. Za komunistického režimu malo Rumunsko asi 400 týchto stojov.

Rumunsko vlani v apríli dočasne pozastavilo všetky lety stíhačiek MiG-21 LanceR po sérii problémov a marcovej smrteľnej havárii jedného z nich. V máji 2022 Bukurešť oznámila, že tieto stroje bude používať ešte jeden rok na misie leteckej polície a letecký výcvik. NATO po invázii Ruska na Ukrajine posilnilo svoje východné krídlo, k čomu patrí aj vyslanie ďalších vojakov a vybavenia do Rumunska. V budúcnosti Bukurešť plánuje kúpiť americké stíhačky F-35.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok