Macron nazval Rusko vazalom Číny. Kremeľ jeho slová skritizoval

ta3 TASR
15.5.2023 13:24

Kremeľ v pondelok kritizoval víkendové vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o závislosti Ruska od Číny. Informuje agentúra AFP. Macron cez víkend v rozhovore pre francúzsky denník L'Opinion vyhlásil, že Rusko vojnu na Ukrajine už geopoliticky prehralo a stáva sa vazalským štátom Číny.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine
AP Photo/Markus Schreiber

"Kategoricky s tým nesúhlasíme, pretože naše vzťahy s Čínskou ľudovou republikou nesú charakter strategického, zvláštneho partnerstva," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Macronove slová označil za potvrdenie úplného nesprávneho pochopenia toho, čo sa deje. Vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú podľa hovorcu založené na vzájomných záujmoch, prínosoch, blízkych pohľadoch na svet a spoločnom odmietaní akéhokoľvek pokusu diktovať krajinám, ako sa majú správať.

Čína v spojitosti s konfliktom na Ukrajine zaujíma neutrálny postoj, ruskú inváziu však neodsúdila, pripomína AFP. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa usiluje o sprostredkovanie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. V apríli telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok