Dokonalé stratené vajce: Vďaka týmto radám bude jeho príprava hračka

TA3/zm
25.5.2023 08:00

Nie je to volské oko, nie je to ani vajíčko na mäkko. No stratené alebo pošírované vajce sa po prekrojení rovnako krásne roztečie. Nie každý si však trúfne na jeho prípravu.

Dokonalé stratené vajce: Vďaka týmto radám bude jeho príprava hračka
Freepik

Vďaka týmto radám sa vám podarí pripraviť dokonalé stratené vajce, vhodné na chlieb, do omáčok alebo ku šalátom.

Čerstvé vajcia

Pre prípravu stratených vajec je naozaj mimoriadne dôležité, aby boli čerstvé, konkrétne nie staršie ako 10 dní. Čím staršie je vajíčko, tým redší je jeho bielok a pri pošírovaní by sa horšie zrážal.

Rozbiť vopred

Pripravte sa vopred a vajíčko si najskôr rozbite do pohára, hrnčeka alebo hlbokého taniera. Jednak sa vám nestane, že by sa do jedla dostala škrupinka, ale aj pracovať sa vám bude jednoduchšie, najmä ak sa rozhodnete pre pošírovanie vo vodnom víre.

Vodu nesoliť

Naliať vajce do vodného víru je najznámejší spôsob, ako pripraviť stratené vajíčka. Hrniec by mal byť hlboký a široký, vďaka čomu vodu v ňom oveľa jednoduchšie roztočíte. Keď začne voda vrieť, pridajte do nej dve lyžice octu, ale nesoľte ju.

Roztočenie víru

Pomocou varešky vodu jednou rukou roztočte a druhou rukou do víru vlejte pripravené rozbité vajce. Lejte čo najbližšie k vodnej hladine, počkajte štyri minúty a výsledok vyberte pomocou dierkovanej naberačky.

Studený kúpeľ

To však nie je všetko. Aby malo stratené vajce dokonalú chuť, pripravte si aj nádobu so studenou vodou, do ktorej vajce okamžite po vytiahnutí z vriacej vody ponoríte. Tým zastavíte proces varu a žĺtok zostane vo vnútri tekutý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok