Urýchlite zrenie avokáda: Tri zaručené triky, vďaka ktorým zmäkne raz-dva

TA3/zm
24.5.2023 08:00

Ak by ste si mali vybrať, či v obchode kúpite radšej nezrelé alebo prezreté avokádo, zrejme častejšie siahnete po prvej verzii. Veď stačí počkať pár dní a bude tak akurát. No príliš mäkký plod by ste museli spotrebovať prakticky ihneď. Na ideálnu zrelosť nemusíte teraz čakať tak dlho, takto zrenie avokáda urýchlite.

Urýchlite zrenie avokáda: Tri zaručené triky, vďaka ktorým zmäkne raz-dva
Freepik

Ponúkame vám triky, aby avokádo rýchlejšie zmäklo. Podľa toho, kedy ho potrebujete spotrebovať, máte na výber z troch možností.  

10 minút: V rúre

Na expresné zmäknutie avokáda nepotrebujete nič extra, len alobal a rúru. Tú predohrejte na 90 stupňov, ale vypnite ventilátor. Avokádo zabaľte do alobalu bez toho, aby ste ho šúpali či prekrajovali. Celé ho nechajte piecť 10 minút a je pripravené na použitie. Tento trik zaberá najmenej času a nemení chuť avokáda, takže sa dá použiť následne do slaných aj sladkých pokrmov.

2 hodiny: Do nálevu

Dve hodiny na dozretie je tiež rýchlovka, ale avokádo v tomto prípade nebudete môcť použiť na sladko, pretože ho budete vkladať do sladko-slaného nálevu. Do 150 ml vody prilejte 50 ml octu, pridajte 3 polievkové lyžice cukru a jednu soli. Následne avokádo ošúpte, nakrájajte, vložte do pripraveného roztoku a dve hodiny nechajte odpočívať v chladničke.

2 dni: Papier a ovocie

Tretí spôsob urýchli zrenie, ale nie až o tak dlhú dobu. Avokádu potrvá aj tak dva dni, kým zmäkne. Stačí ho zabaliť do papiera spolu s banánom alebo jablkom. Práve tieto dva druhy ovocia vylučujú etylén, ktorý naštartuje proces dozrievania. Výhodou je, že ide o veľmi prirodzenú metódu, pri ktorej si avokádo zachováva svoju klasickú chuť.

Témy: avokádo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok