Kapsulová špajza: Nielen šatník môže byť minimalistický, ale i nákupný zoznam potravín

TA3/zm
23.5.2023 08:00

Výraz kapsulový šatník je pomerne známy. Ide o minimalizmus v obliekaní, kedy jednotlivé kúsky k sebe všetky navzájom ladia a dá sa aj z mála vytvoriť široká škála outfitov. Podobne to funguje aj pri nákupe potravín.

Kapsulová špajza: Nielen šatník môže byť minimalistický, ale i nákupný zoznam potravín
Freepik

Kapsulová špajza je vlastne nákupný zoznam, na ktorom sú potraviny, z ktorých sa dajú vyskladať najrôznejšie jedlá bez toho, aby ste mali pocit, že jete dookola to isté.

Kapsula jedla

Základom nákupného zoznamu sú nespracované potraviny, ktoré sú zdravšie už len preto, že neobsahujú konzervanty a pridané sladidlá. Princípom takýchto potravinových nákupov je tiež fakt, že takto máte pod kontrolou denný príjem bielkovín či sacharidov, ale zároveň dokážete dodržiavať svoj rozpočet a neplytvať jedlom.

Päť kategórii

Na vyváženú stravu je podľa výživových odborníkov dôležité, aby kapsula zohľadňovala pri výbere jedla vždy päť kategórii. Podstatné je vyskladať jedlá z proteínov, škrobov, ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Kapsula uvádza aj konkrétne položky v jednotlivých skupinách.

Proteíny

Základom kapsulových proteínov sú jednoznačne vajcia, ktoré sa dajú pripraviť na milión spôsobov. Nákupný zoznam by mal zahŕňať aj hydinové mäso a orechy či semienka. Tie všetky spĺňajú podmienku, že sa s nimi v kuchyni dajú pripraviť tie najrôznejšie variácie.  

Škrob

Pre väčšiu rozmanitosť v stravovaní pridajte k prílohovej klasike ako sú zemiaky a ryža aj quinou, bulgur či tortily. Škrob je pre vyváženú stravu dôležitý a zároveň podmienkou kapsulového nákupného zoznamu je variabilnosť potravín.

Ovocie a zelenina

Zdrojom vlákniny a sacharidov by mala byť pestrá skladba ovocia a zeleniny. Zo zeleniny vyberajte najmä tie druhy, ktoré sa dajú jesť rovnako surové, ako aj varené či grilované. Takou je napríklad mrkva, paradajky, papriky, ale aj cibuľa či brokolica. Zoznam doplňte aj o listovú zeleninu, pretože čerstvé šaláty sa dajú pripraviť zakaždým inak. Čo sa týka ovocia, dbajte najmä o to, aby šlo o sezónne plody. Minimalizmus ide ruku v ruke aj s menším plytvaním a ekológiou, čo súvisí práve s nákupom lokálnych a sezónnych potravín.   

Mliečne výrobky

Jogurt, tvaroh, mlieko a syry. Čo viac dodať k tomuto zoznamu, je jasné, že z neho vyčarujete množstvo jedál a spestria denné menu, pričom sú to výživovo hodnotné potraviny.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok