Cyklón Mocha zasiahol Mjanmarsko a Bangladéš, vyžiadal si už najmenej tri obete

TA3 TASR
14.5.2023 16:27

Cyklón Mocha zasiahol v nedeľu pobrežie Mjanmarska a juhovýchod susedného Bangladéša. Do nízko položených oblastí priniesol výdatné zrážky, vyvracal stromy a v Mjanmarsku si vyžiadal už prinajmenšom tri obete na životoch. Informovali agentúry AP, AFP a Reuters.

Pre cyklón evakuovali z nízko položených oblastí v oboch krajinách státisíce osôb; v Bangladéši najmenej 300-tisíc a v Mjanmarsku 100-tisíc ľudí. Búrka, ktorú sprevádza vietor s rýchlosťou dosahujúcou približne 195 kilometrov za hodinu, je považovaná za najsilnejšiu v Bengálskom zálive za viac než desaťročie.

Cyklón zasiahol územie ležiace medzi mestom Sittwe, metropolou mjanmarského Rakhinského štátu, a bangladéšskym mestom Cox's Bazar. V oboch oblastiach žije moslimská menšina Rohingov.  Ulice aj prízemia viacerých budov v Sittwe boli zaplavené.

Mjanmarské úrady informovali, že búrka a vietor poškodili v tomto meste a okolitej oblasti domy, elektrické transformátory, telekomunikačné vysielače, stĺpy verejného osvetlenia aj viaceré lode. Väčšina z tejto oblasti je zároveň odrezaná od telekomunikačných služieb a internetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok