Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, povedal kancelár Scholz

ta3 ČTK
14.5.2023 12:25

Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Nemecký kancelár Olaf Scholz to povedal na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poznamenal, že Nemecko nepoľavuje vo svojej podpore a pripravuje ďalšiu pomoc.

EÚ sa nesmie nechať znepokojiť Putinovou demonštráciou sily, povedal Scholz
FOTO TASR/AP

Spolkové ministerstvo obrany v sobotu predstavilo nový balík zbrojnej pomoci vo výške 2,7 miliardy eur. Zelenskyj poďakoval Scholzovi a celému Nemecku za pomoc, ktorú Berlín poskytuje Ukrajine v boji proti ruskej invázii.

"Budeme podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Scholz na začiatku tlačovej konferencie. Povedal, že Nemecko poskytuje nielen vojenskú, ale aj humanitárnu a ekonomickú pomoc. Podľa kancelára bude táto pomoc pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

"Ukrajinský národ bude navždy vďačný nemeckému ľudu," povedal Zelenskyj a poznamenal, že postoj Scholzovej vlády prispieva k bezpečnejšiemu svetu. Scholz uviedol, že Zelenského prvá návšteva Nemecka bola silným signálom. Povedal tiež, že popoludní sa zúčastní na slávnostnom ceremoniáli, kde si ukrajinský prezident osobne prevezme prestížnu cenu Karola Veľkého. 

Toto ocenenie, ktoré je vyznamenaním za zásluhy o Európu a zjednotenie Európy, bude tento rok udelené Zelenskému spolu s ukrajinským ľudom. Organizátori uviedli, že ukrajinský ľud pod vedením Zelenského bráni nielen suverenitu svojej krajiny, ale v konečnom dôsledku aj Európu a európske hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok