Vojnové strany v Sudáne obnovia v nedeľu rozhovory. Boje však nepoľavujú

ta3/TASR
13.5.2023 14:55

Vojnové strany v Sudáne, armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory, obnovia v nedeľu rozhovory. S odvolaním sa na vysokého saudskoarabského diplomata o tom informovala agentúra Reuters.

Vojnové strany v Sudáne obnovia v nedeľu rozhovory. Boje však nepoľavujú
TASR/AP

Napriek tomu, že armáda a RSF vo štvrtok uzavreli v saudskoarabskej Džidde dohodu o ochrane civilistov a humanitárnej pomoci, v okolí hlavného sudánskeho mesta Chartúm zúria ťažké boje.

Sudánska armáda vedená Abdal Fattáhom Burhánom a polovojenská Jednotka rýchlej podpory (RSF), na čele ktorej stojí Muhammad Hamdan Dagalo, spolu v Sudáne súperia o moc od 15. apríla. Konflikt si vyžiadal stovky mŕtvych. Vyše 200-tisíc ľudí odišlo do susedných štátov, ďalších 700-tisíc ľudí je vnútorne vysídlených. Hrozí zapojenie vonkajších síl a destabilizácia regiónu, pripomína Reuters.

Saudská Arábia pozvala generála Burhána na piatkový summit Ligy arabských štátov v Džidde, informoval ďalej saudskoarabský diplomat. Neočakáva sa však, že generál opustí Sudán z bezpečnostných dôvodov, uviedli ďalšie dva diplomatické zdroje. Obe strany konfliktu sa vo štvrtok dohodli na "deklarácii zásad", ktoré majú chrániť civilistov a umožniť prístup humanitárnej pomoci. Boje v Chartúme a susedných oblastiach však nepoľavujú.

Pri obnovených rozhovoroch v Džidde budú zástupcovia armády a RSF rokovať o realizácii štvrtkovej dohody, napríklad o plánoch na dodávky pomoci, o bezpečných koridoroch a odsune síl z oblastí, kde žije civilné obyvateľstvo. Potom majú strany rokovať o spôsobe, ako konflikt ukončiť a o ceste k civilnej vláde, uviedol saudskoarabský diplomat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok