Napätie medzi Izraelom a Palestínou sa stupňuje. O život prišli dvaja Palestínčania

ta3/čtk
13.5.2023 11:40

Palestínski ozbrojenci dnes skoro ráno vypálili rakety z Pásma Gazy smerom na Izrael po tom, čo izraelské lietadlá v noci bombardovali v pásme pozície hnutia Islamský džihád. Izraelská armáda dnes pri raziách na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabila dvoch Palestínčanov. Informoval o tom palestínsky Červený polmesiac.

Napätie medzi Izraelom a Palestínou sa stupňuje. O život prišli dvaja Palestínčania
TASR/AP

Pri stretoch v utečeneckom tábore Balata pri meste Nábulus bolo ďalej ranených sedem ďalších ľudí, uvádzajú palestínske médiá. Izraelská armáda predtým uviedla, že jej lietadlá zasiahli v pásme Gazy pred svitaním veliteľské centrá Islamského džihádu a odpaľovacie zariadenia rakiet. Na to reagovali palestínski ozbrojenci o niekoľko hodín neskôr raketovým útokom. Izraelčania v pohraničných oblastiach sa po spustení poplachu uchyľovali do krytov. Na izraelskej strane nie sú hlásené žiadne obete.

Pásmo Gazy ovláda od roku 2007 palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré tam prevzalo moc dva roky po tom, čo bolo z tohto územia evakuovaných všetkých 21 židovských osád. Izrael sa tak stiahol na základe mierových dohôd z Pásma Gazy, ktorého sa zmocnil počas vojny v roku 1967 spolu so západným brehom Jordánu a východným Jeruzalemom.

Izrael začal v utorok operáciu Štít a šíp, pri ktorej cieli na infraštruktúru hnutia Islamský džihád v Pásme Gazy. Od zahájenia operácie izraelská armáda zabila šesť vrchných veliteľov hnutia. Islamský džihád, najväčšia ozbrojená skupina v Gaze po vládnucom islamistickom Hamase, za päť dní vypálil vyše tisíc rakiet, niektoré z nich hlboko do izraelského územia. Vo štvrtok zomrela pri zásahu bytu na predmestí Tel Avivu jedna žena.

Prímerie sa počas tejto poslednej vlny násilia snaží sprostredkovať Egypt. Doteraz zahynulo pri izraelských útokoch najmenej 33 Palestínčanov. Od januára pri stretoch o život prišlo cez 140 Palestínčanov a najmenej 19 Izraelčanov a cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok