Giro d'Italia: V 7. etape triumf Taliana Baisa, v ružovom naďalej Leknessund

ta3 tasr
12.5.2023 19:28

Taliansky cyklista Davide Bais z tímu EOLO-Kometa triumfoval v 7. etape Giro d´Italia, ktorá merala 218 km a viedla z mesta Capua na vrch Gran Sasso. V cieli mal náskok 9 sekúnd pred krajanom Simonem Petillim z Intermarché – Circus – Wanty.

Giro d'Italia: V 7. etape triumf Taliana Baisa, v ružovom naďalej Leknessund
TASR/AP

Tretí skončil Čech Karel Vacek z Corratecu - Selle Italia s mankom 16 sekúnd. V celkovej klasifikácii sa nič nezmenilo, v ružovom drese zostal Nór Andreas Leknessund z Teamu DSM.

Piatková etapa bola prvou vysokohorskou skúškou v tohtoročnom itinerári. Cyklistov čakali dve prémie druhej kategórie a cieľ na "jednotkovom" vrchu Gran Sasso, na ktorý viedlo 26,5 km dlhé stúpanie s prevýšením 3,4 %. Únik dňa vytvorila štvorica jazdcov. Vacka, Baisa a Petilliho doplnil Eritrejčan Henok Mulubrhan z tímu Green Project-Bardiani CSF-Faizane. Afričan však pri prvom stúpaní na Roccaraso začal strácať, najviac bodov tu zobral Bais. Trio pokračovalo a pri príchode pod záverečnú dvojicu vrchov malo náskok cez 13 minút.

Aj druhú horskú prémiu na Calasciu prešiel ako prvý Bais, ktorý takticky najlepšie zvládol aj úplný záver. Iniciatívu vo zvyšku stúpania prenechal súperom a k špurtu nasadil až v úplnom závere, v ktorom dominoval. Dvadsaťpäťročný jazdec tak zaznamenal premiérový triumf na významných pretekoch. Skupina favoritov na celkový triumf sa v stúpaní strážila a do cieľa prišla spolu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok