Američania nedali favoritovi zápasu dýchať. V Tampere zdolali Fínov

ta3 tasr
12.5.2023 17:58

Fínski hokejisti prehrali v piatok v otváracom zápase A-skupiny 86. MS s USA 4:1. V domácom dejisku Tampere nestačili na súpera v druhých dvoch tretinách, v ktorých ich Američania zatienili v najdôležitejších herných činnostiach. Medzi aktérmi bol na pozícii čiarového rozhodcu Slovák Šimon Synek.

Američania nedali favoritovi zápasu dýchať. V Tampere zdolali Fínov
TASR/AP

Fíni nastúpia v sobotu o 19.20 (SELČ) proti Nemecku, americké hokejisti odohrajú druhý zápas až v nedeľu od 11.20 s Maďarmi.  

A-skupina:

Fínsko - USA 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Góly: 18. Hartikainen (Sallinen, Manninen) - 34. Gauthier (Mazur, Samberg), 50. O´Connor (Samberg, Garland), 53. A. Tuch (Grimaldi, O´Connor), 60. A. Tuch (O´Coor). Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Bloski (Kan.) - Ondráček (ČR), SYNEK (SR), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 12.056 divákov.

Fínsko: Larmi - Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määtää, Pokka, Seppälä, Mantipalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, Suomela, Armia - Kapanen, Lammikkom Sallinen - Antilla, Björninen, Oksanen    

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Hutson, Mackey, Attard - Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, Tynan, Eyssimont - Mazur, O´Connor, Farrell - Walker, Coronato, Gauthier - Bjork

Prebrali opraty

Zápas sa nezačal v oslnivom tempe a najmä Fíni sa snažili hre dať svoju pečať pevnej defenzívy a rýchlych kontrakombinácií. V prvej tretine mali celkovo jemne navrch, hoci v úvodných presilovkách oboch tímov boli nebezpečnejší Američania. Skóre však otvoril v druhej početnej výhode Hartikainen po bleskovom trojuholníku s dvoma spoluhráčmi. Na prelom tretín hrali druhú presilovku aj hokejisti USA, hneď po jej skončení dokázali zotrvať v tlaku a Coronato skóroval. Domáci kouč využil možnosť preskúmať situáciu pred bránkoviskom tieniaceho hráča súpera a rozhodcovia po dlhom skúmaní videa gól neuznali. 

Kontroverzný moment Američanov nijako nevyrušil, naopak, prebrali opraty zápasu a o chvíľu v čistej šanci trafili hornú žŕdku. Vyrovnávajúci gól strelil v 34. minúte Gauthier po šikovnej prihrávke Mazura a bol vyústením veľkej hernej prevahy USA v druhej tretine. V nej vynikol 19 zákrokmi (!) fínsky brankár Larmi. Ten bol v permanencii aj v tretej časti, lebo súper pokračoval tam, kde prestal. 

Američania nedali favoritovi zápasu dýchať a dali dva parádne góly, ktorými totálne rozmontovali povestné štruktúry Suomi. V druhých dvoch tretinách predviedli excelentný hokej a na záver ešte skórovali do prázdnej bránky, keď Fínov k ničomu podstatnému nepustili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok