Prigožin: Ruská obrana sa rúca na krídlach bachmutského frontu, Moskva situáciu zľahčuje

ta3 čtk
12.5.2023 16:19

Jednotky ukrajinskej armády postúpili pri Bachmute o dva kilometre a ruský postup v meste a jeho okolí sa zastavil. Podľa šéfa ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina sa ruská obrana na krídlach bachmutského frontu rúca a Moskva situáciu zľahčuje.

Prigožin: Ruská obrana sa rúca na krídlach bachmutského frontu, Moskva situáciu zľahčuje
TASR/AP

V čase pokračujúcich špekulácií o začatí očakávanej ukrajinskej protiofenzívy v piatok uviedla nové informácie o úspechu Ukrajincov námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Podľa nej ale súčasné ukrajinské protiútoky nepredstavujú žiadnu zmenu v doterajšom poňatí boja. Ministerstvo obrany v Moskve podľa agentúry TASS uviedlo, že ruské sily odrazili všetkých 26 útokov, ktoré ukrajinské vojská podnikli pozdĺž celého 95-kilometrového úseku frontu pri Soledare. 

Šéf Wagnerovej skupiny Prigožin zverejnil list adresovaný ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, v ktorom tvrdí, že jeho bojovníci kontrolujú 95 percent Bachmutu a pokračujú v útokoch s cieľom mesto kompletne dobyť. "Žiadam vás, aby ste sa dostavili na územie Bachmutu, ktoré je pod kontrolou ozbrojených síl Ruskej federácie, a sám zhodnotil situáciu," vyzval Šojgua Prigožin, ktorý ruské ministerstvo obrany dlhodobo kritizuje za údajne nedostatočné dodávky munície.

Neskôr Prigožin zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že jednotky pravidelnej ruskej armády utekajú z pozícií na krídlach bachmutského frontu. Ruská obrana sa tu podľa neho rúca. "Ministerstvo obrany vedie v informačnej oblasti pokusy zahladiť situáciu a povedie to ku globálnej tragédii pre Rusko. Treba okamžite prestať klamať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok