Trump sa odvolal proti verdiktu, podľa ktorého sexuálne zneužil novinárku

TA3 ČTK
12.5.2023 13:45

Americký exprezident Donald Trump sa obrátil na newyorský odvolací súd v nadväznosti na utorkový verdikt poroty, ktorá mu uložila zaplatiť päť miliónov dolárov za sexuálne zneužitie a ohováranie novinárky Jean Carrollovej. Informovali o tom v noci na piatok americké médiá.

Trump sa odvolal proti verdiktu, podľa ktorého sexuálne zneužil novinárku
TASR/AP

Carrollová medzitým podľa vyjadrenia svojej právničky zvažuje novú žalobu o ohováraní po tom, čo Trump v televíznej debate znovu označil jej výpoveď za výmysel. Bývalý šéf Bieleho domu odvolanie avizoval ihneď po utorkovom rozhodnutí deväťčlennej poroty. Jeho právnik Joe Tacopina potom následne podal na federálnom súde na Manhattane "oznámenie o odvolaní", napísala agentúra AP. Ide podľa nej o prvý krok v procese, ktorý prípad presunie do rúk trojčlenného panelu sudcov.

Carrollová sa vo svojej žalobe dožadovala odškodného s tým, že ju Trump pred viac ako 25 rokmi znásilnil pri náhodnom stretnutí v obchodnom dome v New Yorku a že sa vlani dopustil ohovárania, keď jej obvinenie označil za podvod. Porota v stredu po veľmi krátkej diskusii prišla s verdiktom, že Trump ženu neznásilnil, avšak sexuálne ju zneužil, za čo chcela od žalujúceho dvojmiliónové odškodné. Zvyšné tri milióny nariadila v súvislosti s ohováraním.

Carrollová je jednou z mnohých žien, ktoré Trumpa verejne obvinili zo sexuálneho obťažovania či napadnutia, jej tvrdenie však je prvé tohto typu, ktoré obstálo na súde. Dvaja svedkovia počas procesu vypovedali, že novinárka sa im zverila ihneď po údajnom znásilnení, vypovedali aj ďalšie dve ženy, ktoré popísali podobné skúsenosti s Trumpom ako Carrollová.  Exprezident, ktorý sa kedysi chválil, že bez súhlasu bozkáva ženy a osaháva ich v rozkroku, naopak nevyužil možnosť pred súdom prehovoriť. Ku kauze sa však vyjadril v noci na štvrtok v debate na televízii CNN. Výpoveď novinárky zosmiešňoval a označil ako „vymyslený príbeh“, zatiaľ čo pre samotnú Carrollovú použil anglický výraz „wack job“, čo možno preložiť ako magor.

"Je to jednoducho hlúpe, je to odporné," reagovala 79-ročná žena v rozhovore s denníkom The New York Times. Jej právnička Roberta Kaplanová doplnila, že jej klientka kvôli novým Trumpovým vyjadreniam zvažuje ďalšiu žalobu.  Jednalo by sa už o jej tretí spor s prezidentom USA z rokov 2017 až 2021, ktorý sa aktuálne uchádza o znovuzvolenie. Carrollová ho za ohováranie zažalovala už kvôli vyjadreniam z roku 2019, tento prípad sa ale zatiaľ nedostal pred porotu, zatiaľ čo súdy vyhodnocujú, či Trump môže byť osobne žalovaný za rokovanie počas výkonu prezidentskej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok