Northvolt postaví v Nemecku gigatováreň na batérie pre elektromobily, ročne by ich mala vyrobiť milión

TA3 ČTK
12.5.2023 11:24

Švédska spoločnosť Northvolt investuje niekoľko miliárd eur do výstavby gigatovárne na výrobu batérií pre elektromobily v nemeckom meste Heide. Závod má byť schopný ročne vyrobiť batérie zhruba pre jeden milión elektromobilov. Firma to oznámila spoločne s nemeckou vládou. Celková výška investície nebola zverejnená, uviedla agentúra Reuters.

Northvolt postaví v Nemecku gigatováreň na batérie pre elektromobily, ročne by ich mala vyrobiť milión
Twitter/PiQ

Spolková vláda a krajina Šlezvicko-Holštajnsko, v ktorej sa bude závod nachádzať, poskytnú firme dotácie na projekt. Tie bude musieť schváliť Európska komisia (EK). Ak sa tak stane, budú to prvé dotácie poskytnuté Nemeckom v rámci dočasného a krízového rámca Európskej únie vytvoreného na podporu ekologických priemyselných projektov v čase, keď sa EÚ snaží poskytnúť konkurenčnú ponuku k dotáciam poskytovaným Spojenými štátmi.

Investície vytvoria priamo v závode 3-tisíc pracovných miest. Ďalšie tisíce miest vzniknú v okolitom priemysle a v sektore služieb. Výstavba závodu by mohla začať tento rok a výroba v roku 2026. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že objem investície by sa mal pohybovať od troch do piatich miliárd eur. Štátna pomoc by potom mohla predstavovať 400 miliónov až 650 miliónov eur. Podľa nemeckého ministerstva hospodárstva o výške štátnej pomoci nebolo ešte rozhodnuté a pravdepodobne bude tvorená rôznymi nástrojmi.

Northvolt, medzi ktorého zákazníkmi patria nemecké automobilky Volkswagen a BMW, podpísal s vládou Šlezvicka-Holštajnska predbežnú zmluvu o výstavbe závodu na batérie v tomto regióne vlani v marci. Neskôr firma uviedla, že vzhľadom na výhodnejšie dotácie a nižšie náklady na energiu môže uprednostniť expanziu v USA pred Európou. Hovorca firmy uviedol, že jednou z možností je zriadenie dvoch závodov súčasne.

Švédsky výrobca batérií je zatiaľ najďalej medzi niekoľkými málo európskymi hráčmi, ktorí chcú rozvinúť miestny batériový priemysel. Veľkú časť plánovanej kapacity výroby batérií v Európe zatiaľ plánujú ázijskí hráči. Vo štvrtok thajská firma ProLogium oznámila, že svoju prvú zahraničnú továreň na batérie postaví vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok