Rusko ostreľovalo ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť, boje naďalej zúria pri Bachmute

TA3 ČTK
12.5.2023 08:35

Ruská armáda v noci na piatok pomocou ťažkého delostrelectva útočila na ciele v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti, uviedla jej správa. Nikomu sa pri nich nič nestalo. Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe informoval, že najtvrdšie boje sa rovnako ako v minulých dňoch sústredia v oblasti Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Rusko ostreľovalo ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť, boje naďalej zúria pri Bachmute
TASR/AP

Rusi za uplynulý deň podnikli šesť raketových útokov na Slavjansk, Záporožie a Kosťantynivku, skoro šesťdesiatkrát zaútočili zo vzduchu a takmer stokrát z raketometov, uviedol v piatok ráno Kyjev. Podľa vedenia armády pri útokoch utrpeli zranení civilisti, boli zničené obytné domy aj ďalšia civilná infraštruktúra. Informácie zverejnené ukrajinskou armádou nemožno nezávisle overiť.

"Za noc nás štyrikrát ostreľovali. Ruská armáda sa zamierila na Nikopoľský okres, útočila na Nikopol, Červonohryhorivku a na Marhanec," uviedol šéf vojenskej správy v Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na telegrame. Dodal, že zasiahnuté miesta prezerajú záchranári.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine píše, že ukrajinským vojakom sa zrejme podarilo na niektorých miestach v Bachmute prelomiť ruské línie. Ruské ministerstvo obrany však vo štvrtok večer takéto správy popieralo a uvádzalo, že situáciu okolo tohto mesta, o ktorej obe znepriatelené strany už mesiace vedú vyčerpávajúce boje, má pod kontrolou.

Podľa ISW skutočnosť, že Rusko nasadilo na krídlach okolo Bachmutu jednotky "nízkej kvality", môže svedčiť o tom, že Moskva vzdala cieľ obkľúčiť v týchto miestach významné počty ukrajinských vojakov.

Americká televízia CNN na svojich internetových stránkach s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej armády a západného činiteľa píše, že Ukrajinci začali prípravné operácie pred očakávanou protiofenzívou. Spočívajú v útokoch na sklady zbraní nepriateľa, centrá velenia alebo na delostrelecké systémy. Ide o bežný postup vykonávaný pred veľkými operáciami, uvádza CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že armáda jeho krajiny pre protiofenzívu potrebuje "ešte trochu času". Kyjev podľa neho čaká na ďalšie dodávky vojenskej pomoci, ktoré mu sľúbili západní spojenci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok