Strany bojujúce v Sudáne podpísali dohodu, ktorá má umožniť humanitárnu pomoc

ta3 ČTK
12.5.2023 07:07

Strany bojujúce v Sudáne, armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), podpísali pri mierových rokovaniach v saudskoarabskej Džidde dohodu, ktorá má umožniť humanitárnu pomoc v africkej krajine. O prímerie ide naďalej, oznámili tlačové agentúry s odvolaním sa na nemenovaných vysoko postavených amerických diplomatov.

Strany bojujúce v Sudáne podpísali dohodu, ktorá má umožniť humanitárnu pomoc
TASR/AP

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sudán Volker Perthes neskôr uviedol, že ani jedna z bojujúcich strán doteraz nerešpektovala prímerie, pretože obe strany veria, že môžu zvíťaziť. Ešte v piatok alebo v sobotu by podľa neho mohli pokračovať rozhovory o pokoji zbraní.

Predstavitelia, ktorí hovorili s novinármi pod podmienkou anonymity, podľa agentúry Reuters uviedli, že dosiahnutie konečného cieľa v podobe trvalého zastavenia nepriateľských akcií bude ešte dlhý proces, pretože obe strany sú od seba stále "dosť ďaleko". Diplomati dúfajú, že štvrtková dohoda - podľa agentúry AFP vyhlásenie so záväzkom chrániť civilistov - by mohla predstavovať impulz na zblíženie stanovísk.

Bojujúce strany sa podľa informácií spravodajského webu BBC dohodli na tom, že umožnia civilistom bezpečne opustiť vojnové zóny, budú chrániť humanitárnych pracovníkov a nebudú civilistov používať ako ľudské štíty. Dohoda o pokoji zbraní ale uzavretá nebola. Sprostredkovateľa v doterajších rokovaniach robili Spojené štáty a Saudská Arábia.

Sudánsky konflikt, ktorý vypukol v polovici apríla, si doteraz podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyžiadal vyše 600 obetí; viac ako 5000 ľudí bolo zranených. Vnútorne vysídlených je teraz v Sudáne podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez 700-tisíc. Doteraz zo Sudánu utieklo asi 200-tisíc ľudí, z toho 60-tisíc do susedného Čadu, pričom polovica dorazila v posledných niekoľkých dňoch, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na OSN. Podľa hovorcu Detského fondu OSN UNICEF v Chartúme zhorela továreň, kde sa vyrábalo jedlo pre podvyživené deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok