Do oleja, korenia, soli aj cukru: Citrónovú kôru nevyhadzujte, naložte ju!

TA3/zm
22.5.2023 08:00

Po odšťavení citrónov končí väčšinou kôra tohto ovocia v koši, pritom sa dá ešte skvele využiť. Naložte ju!

Do oleja, korenia, soli aj cukru: Citrónovú kôru nevyhadzujte, naložte ju!
Freepik

Citrón v kombinácii s inými surovinami dokáže divy. Celkom zmení chuť korenia či soli, ale aj ďalších.

Olej

Do fľašky s olivovým olejom vložte na menšie kúsky nakrájanú citrónovú kôru a získate zaujímavo podfarbený olej, ktorý sa bude hodiť ako zálievka na šaláty. Vyskúšať môžete aj nastrúhanú kôru, olej bude o to aromatickejší. Postáť ho však nechajte aspoň dva týždne, kým ho začnete používať.   

Cukor

Citrónový cukor perfektne oživí chuť ovocných koláčov. Podobne, ako sa nakladá levanduľa či vanilka, môžete do nádoby s cukrom pridať aj na prúžky nakrájanú kôru. Prípadne prúžky v cukre obaľte a ozdobte priamo nimi dezerty.   

Korenie

Citrusové korenie je ideálne k rybám, ale aj mäsu. V tomto prípade nastrúhajte kôru z vytlačeného citrónu na väčšie hobliny a tie presušte v rúre niekoľko hodín pri nízkej teplote okolo 50 stupňov. Až potom pridajte k celému koreniu v mlynčeku.

Soľ

Citrusová soľ sa priam pýta k letným pokrmom, ktoré osvieži. Podobne ako v prípade korenia, aj tu je vhodné k presušenej kôre pridať kryštáliky soli a zmes dávkovať pomocou mlynčeka.  

Bylinky

Z citrónovej kôry môžete pripraviť aj zaujímavú domácu čajovú zmes. Opäť treba hobliny predpiecť pri nízkej teplote a potom zmiešať s inými obľúbenými vysušenými bylinkami, napríklad mätou, medovkou alebo materinou dúškou.


Témy: Citrón jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok