Rýchlokurz varenia špargle: Pripravte si kocky ľadu a krajec chleba

TA3/zm
21.5.2023 10:00

Obľúbená sezónna zelenina nie je náročná na prípravu, ak viete ako na to. Naučte sa základné triky, ako variť špargľu.

Rýchlokurz varenia špargle: Pripravte si kocky ľadu a krajec chleba
Freepik

Medzi prípravou bielej a zelenej špargle je rozdiel. Rovnako vo varení sa postup rozlišuje podľa toho, či obľubujete zeleninu chrumkavú alebo namäkko.

Zelená, biela, fialová

Na to, aby ste dobre pripravili špargľu, je dobré poznať základný rozdiel medzi bielou a zelenou odrodou. Biela rastie v zemi, takže má na sebe ochranný obal, ktorý treba oveľa viac ošúpať pred prípravou. Zelená špargľa zas rastie nad zemou a nie vždy je nutné lúpať ju. Závisí však od toho, či ide o mladú zeleninku alebo staršiu. Čím je staršia, tým je i drevnatejšia, a tak sa často šúpe aj zelená odroda. Existuje aj fialová odroda, ktorá sa pripravuje rovnako ako zelená, varením sa však jej farba stratí, preto nebuďte prekvapení.

Šúpanie špargle

Na súpanie špargle je najlepšie použiť škrabku, ťahať by ste mali od hlavičky smerom ku koncom. Až postom sa odrezáva spodná najdrevnatejšia časť. Zvyčajne stačia dva centimetre.

Kocky ľadu

Varenie špargle závisí od požadovaného výsledku. V prípade, že máte radi chrumkavú zeleninu, nie je dôležitá farebnosť. Všetky druhy špargle sa v tomto prípade vkladajú do osolenej vriacej vody na približne dve minúty. To však nestačí, po vytiahnutí je potrebné špargľu namočiť do nádoby s kockami ľadu. Práve vtedy si zachová farbu aj chrumkavosť.

Krajec chleba

V prípade, že chcete špargľu uvariť úplne do mäkka, napríklad preto, že máte staršie kúsky zeleniny, budete potrebovať pri zelených stonkách 6 až 8 minút, pri bielych až 10 či 15 minút. V tomto prípade sa však často stáva, že špargľa zhorkne, čo nie je spôsobené varom, ale skôr prezretosťou zeleniny. Do vody, v ktorej sa stonky varia, preto vložte aj krajec chleba. Ten horkosť stiahne.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok