WHO odvolala globálny núdzový stav v súvislosti s opičími kiahňami

ta3 tasr
11.5.2023 17:24

Výskyt opičích kiahní už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Po výraznom poklese hlásených prípadov tohto vírusového ochorenia to vo štvrtok oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informuje agentúra DPA.

Kanada potvrdila prvé dva prípady nákazy opičími kiahňami
TASR/AP

WHO vyhlásila globálny stav núdze v súvislosti s opičími kiahňami v júli 2022. Ide o najvyšší stupeň pohotovosti, aký môže táto agentúra OSN vyhlásiť. Upozorňuje tým vlády na zdravotné hrozby. O ochranných opatreniach v jednotlivých krajinách už rozhodujú ich vlády. Len minulý piatok WHO po vyše troch rokoch odvolala globálny núdzový stav – oficiálne stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC) – v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Opičie kiahne, ktoré WHO označuje ako Mpox, boli do začiatku roka 2022 známe prakticky len v niektorých afrických štátoch. Vlani na jar ich náhle zaevidovali vo väčšom počte aj v iných krajinách. Šírenie tejto choroby krátko po covide vyvolalo obavy z novej celosvetovej pandémie. Od leta sa však počty infikovaných vďaka očkovaniu a cieleným opatreniam výrazne znížili.

WHO dostala od začiatku roka 2022 do 9. mája 2023 hlásenia o viac ako 87.000 prípadoch nákazy opičími kiahňami vrátane 140 úmrtí, a to zo 111 krajín. Celkové rozšírenie bolo podľa expertov zrejme väčšie, keďže mnohé štáty majú obmedzené možnosti testovania a nie všetci nakazení sa prihlásili lekárom.

Opičie kiahne spôsobujú horúčku, bolesti svalov a veľké kožné vredy. Infekčná vírusová choroba, proti ktorej existuje očkovanie, sa prenáša telesným kontaktom. Podľa údajov WHO sa ňou infikovali prevažne homosexuálni muži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok