Telerozhlas neporušil zákon, keď odvysielal Hegerov príhovor. Rozhodla o tom Rada RTVS

ta3 TASR
11.5.2023 12:04

Odvysielanie príhovoru dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera RTVS bolo v súlade so zákonom. Uzniesla sa na tom Rada RTVS na svojom rokovaní. Zároveň odporučila Ministerstvu kultúry SR, aby zvážilo zákonnú úpravu, ktorá by presnejšie zadefinovala podmienky poskytovania potrebného vysielacieho času štátnym orgánom.

Lengvarského misia sa naplnila, povedal Heger. Rezort zdravotníctva povedie krízový manažment
TASR/Jaroslav Novák

Stanovisko vychádza z analýzy, ktorú urobil podpredseda rady, právny expert orgánu dohľadu RTVS Tomáš Caban. "Povinnosť doručiť žiadosť o odvysielanie takéhoto prejavu splnená bola, preto aj odvysielanie bolo v súlade s literou zákona," upozornil Caban, ktorý spolu s predsedom rady Igorom Gallom zdôraznili, že záležitosť posudzujú z procesného hľadiska a súladu so zákonom o RTVS, rada nemá kompetenciu posudzovať obsah prejavu.

Členovia rady upozornili, že RTVS v danej situácia urobila to, čo urobiť musela. "Ak by RTVS napríklad odvysielanie odmietla, museli by sme konštatovať porušenie zákona," upozornil člen rady Ján Balaščák.

Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger vystúpil v mimoriadnom príhovore v RTVS 4. mája. Jeho prejav označili viaceré strany za zneužitie verejnoprávneho priestoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok