Ukrajina vedie tvrdé boje. Podaril sa jej úspešný protiútok pri Bachmute, píše ISW

ta3 čtk
11.5.2023 09:22

Ukrajinské sily v posledných dňoch vykonali pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok uviedol, že pri tomto východoukrajinskom meste spolu s Marjinkou stále zúria najtvrdšie boje, Rusko podľa neho však pri svojich útočných operáciách neuspelo.

Ukrajina vedie tvrdé boje. Podaril sa jej úspešný protiútok pri Bachmute, píše ISW
TASR/AP

Ukrajinské sily zrejme zatlačili ruské jednotky a dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bilej Hory, ktorá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od dobývaného mesta. Podľa ISW to vyplýva zo záberov, ktoré sa podarilo zemepisne určiť.

Ukrajinská armáda tiež v stredu hovorila o tom, že pri Bachmute porazila ruskú 6. a 8. rotu ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády a postúpila o 2,6 kilometra pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie. ISW píše, že vizuálne tieto postupy zatiaľ nezaznamenala. Jej analytici už skôr vyhodnotili, že správy o ukrajinskom postupe na fronte v Doneckej oblasti sú zrejme výsledkom zatiaľ iba obmedzených a miestne oddelených protiútokov.

Ruské jednotky sa podľa ukrajinského generálneho štábu za posledný deň opäť pokúsili postúpiť na rôznych miestach východného frontu, najmä pri Marjinke, Bachmute, Lymane a Avdijivke. "Odrazili sme 39 nepriateľských útokov. Najdivokejšie bitky pokračujú o mestá Bachmut a Marjinka," píše v správe ukrajinský generálny štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok