Rusko chce presídliť pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne, uvádza Enerhoatom

ta3 čtk
10.5.2023 16:56

Ruské sily plánujú presídliť 3100 pracovníkov okupovanej ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne a ďalších obyvateľov priľahlého mesta Enerhodar. Na sociálnych sieťach to dnes uviedla ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, podľa ktorej tento krok povedie ku "katastrofálnemu nedostatku kvalifikovaného personálu" pre obsluhu zariadenia.

Proruské úrafy pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne. Obávajú sa provokácií Ukrajiny
TASR/AP

Presídlenie, ktoré Rusko podľa Enerhoatomu označuje za evakuáciu, sa týka 2700 pracovníkov, ktorí podpísali zmluvy s ruskou spoločnosťou Rosatom. Tí majú byť spolu s rodinami odvezení do Ruska, píše ukrajinský prevádzkovateľ. Jeho tvrdenie nemožno nezávisle overiť, Moskva informácie nekomentovala.

Proruské okupačné úrady Záporožskej oblasti už skôr uviedli, že budú evakuovať časť obyvateľov 18 obcí v blízkosti frontu. Tú v okolí elektrárne vymedzuje Dneper, na brehoch ktorého leží mesto Enerhodar aj samotné jadrové zariadenie. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v súvislosti s tým varoval, že situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je stále viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná. Okupačné úrady následne na začiatku tohto týždňa pozastavili prevádzku elektrárne.

Záporožská jadrová elektráreň je jedným z desiatich najväčších jadrových zariadení na svete, píše agentúra AP. Hoci je šesť jej reaktorov v súvislosti s bojmi odstavených už niekoľko mesiacov, elektráreň stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na obsluhu kľúčových chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných prvkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok