Kto si finančne prilepšil tesne pred voľbami v krajine polmesiaca?

ta3/Petra Vörösová
10.5.2023 14:34

V Turecku sa zvolebnieva a napriek vysokej inflácii si finančne prilepšia verejní zamestnanci – práve vďaka Erdoğanovi. Súčasný prezident sa aj týmto spôsobom pokúša o znovuzvolenie.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Turecká vláda zvyšuje platy svojich zamestnancov o 45 percent – a to pár dní pred prezidentskými voľbami. Prezident Recep Tayyip Erdoğan avizoval navýšenie miezd. Zároveň proklamoval, že bude pracovať na zvyšovaní miezd a dôchodkov štátnych zamestnancov. Informáciu priniesla Al Jazeera.

Turecká ekonomika je kľúčovou témou pred nedeľňajšími voľbami. Neortodoxné zníženie úrokových sadzieb, o ktoré sa usiloval Erdoğan, vyvolalo koncom roka 2021 devalváciu tureckej líry s ostatnými negatívnymi následkami. Jeho islamisticky zakorenená strana Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) si vďaka silnému ekonomickému rastu v prvých 10 rokoch jej vlády dokázala udržať svoju voličskú základňu. Tú, ako uvádza The Jerusalem Post, tvorili najmä konzervatívni moslimskí Turci s nižšími príjmami.

Kríza so životnými nákladmi vyvolaná Erdoğanovým ekonomickým programom za približne posledný rok výrazne naštrbila jeho popularitu. Hovorí sa o najväčšej skúške pre tureckého prezidenta za posledných 20 rokov jeho vlády. Prieskumy momentálne podľa Reuters ukazujú silnú dôveru aj u jeho oponenta – Kemala Kılıçdaroğlua.

Ďalším aspektom v tureckých prezidentských voľbách sú prvovoliči. Ich počet presahuje 5 miliónov, 11 percent voličov je mladších ako 25 rokov. Nálady v tureckej spoločnosti reflektujú práve mladí ľudia, ktorí sú približne rovnako starí ako samotné Erdoğanovo vládnutie. Ich hlasy môžu ovplyvniť, či súčasná hlava štátu bude pokračovať, alebo tesnou väčšinou vyhrá opozičný kandidát. Mnohí voliči AKP však podľa prieskumov veria, že iba Erdoğan môže napraviť krívajúcu ekonomiku v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok