Poľsko premenovalo ruský Kaliningrad. Krok hraničiaci so šialenstvom, reaguje Moskva

ta3 čtk
10.5.2023 13:22

Kremeľ v stredu ako krok "hraničiaci so šialenstvom" odsúdil rozhodnutie poľských úradov odteraz používať pre najzápadnejší ruský výbežok, mesto Kaliningrad a okolitú oblasť, len poľský názov Królewiec. Ruské úrady pokladajú poľské rozhodnutie za "urážku", uviedli ruské médiá.

Poľsko premenovalo ruský Kaliningrad. Krok hraničiaci so šialenstvom, reaguje Moskva
Twitter/Intermarium 24

Mesto, ktoré dobyla sovietska armáda na konci druhej svetovej vojny, je tiež známe pod českým názvom Královec a nemeckým Königsberg. V utorok nadobudlo účinnosť odporúčanie poľskej komisie pre štandardizáciu zemepisných názvov v zahraničí nepoužívať v poľštine názov Kaliningrad a Kaliningradská oblasť, ale výlučne Królewiec a Obwód królewiecki, napísal denník Rzeczpospolita na svojom webe. Komisia argumentovala tým, že Królewiec je tradičným názvom a súčasný ruský názov mesta je "umelý" a "nesúvisí ani s mestom, ani s regiónom".

Poliakom sa nepáči, že mesto v poľskom susedstve je dodnes pomenované po sovietskom politikovi Michailovi Kalininovi. Poľské médiá o ňom píšu ako o "zločincovi spoluzodpovednom za rozhodnutie o masovom vraždení Poliakov", ktorí na začiatku druhej svetovej vojny padli do sovietskeho zajatia a na rozkaz sovietskeho vedenia boli v Katynskom lese pri Smolensku postrieľaní. 

A ruský vpád na Ukrajinu a vnucovanie ruského videnia sveta v rámci informačnej vojny vedie podľa komisie k nutnosti inak pozerať na "vnútené názvy budiace kontroverzie a neakceptované v Poľsku". Žiadny štát nemôže byť nútený používať názvy, ktoré neakceptuje, uzavrela komisia podľa denníka Rzeczpospolita.

"To už ani nie je nenávisť k Rusku; v Poľsku sa odohráva proces hraničiaci so šialenstvom," zareagoval na "premenovanie" Kaliningradu na Królewiec hovorca Kremľa. Dmitrij Peskov pred novinármi poznamenal, že Poľsko vo svojich dejinách "čas od času vo svojej nenávisti voči Rusom skĺzava do tohto šialenstva, hoci to nič dobré Poľsku a Poliakom neprináša", napísala štátna ruská tlačová agentúra TASS.

Pripomenula, že v utorok stovky ľudí vo Varšave zablokovali cestu ruskému veľvyslancovi, ktorý so svojimi spolupracovníkmi niesol veniec na cintorín sovietskych vojakov. Veľvyslancovi Sergejovi Andrejevovi sa na cintorín nepodarilo vstúpiť. Vzťahy Varšavy a Moskvy sú pod bodom mrazu a mnoho Poliakov príchod Červenej armády v roku 1945 považuje len za začiatok novej totality.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok