Mimoriadnu schôdzu na návrh Smeru-SD neotvorili. Ďalší pokus bude až v utorok

ta3 TASR
11.5.2023 07:19

Mimoriadnu schôdzu sa nepodarilo otvoriť. Ďalší pokus bude budúci týždeň v utorok. Poslanci majú na stole majú novelu Trestného poriadku z dielne poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený). Ešte predtým sa parlament pokúšal otvoriť mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom-SD k vláde odborníkov a skoršiemu termínu predčasných volieb. Poslanci napokon o týchto témach nerokovali, neboli uznášaniaschopní.

Legislatíva, ktorú navrhol Taraba, zakazuje podať obžalobu pred rozhodnutím generálneho prokurátora o návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Poslanec tiež v novele navrhuje, aby počas konania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nebolo možné skončiť prípravné konanie a podať obžalobu. Ak by bola obžaloba podaná, musela by byť súdom odmietnutá.

Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Plénum zároveň vzhľadom na priebeh riadnej májovej schôdze odsúhlasilo, že vo štvrtok a piatok 12. mája sa hlasovať nebude. Najbližšie hlasovanie tak bude podľa slov podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského (Sme rodina) v utorok 16. mája o 11.00 h, keď sa bude opakovane zisťovať aj uznášaniaschopnosť v rámci mimoriadnej schôdze.

Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chce presadiť uznesenie k úradníckej vláde a skorším voľbám, a to 1. alebo 8. júla. Kabinet odborníkov chce zaviazať, aby predložil aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité na konanie parlamentných volieb v júlovom termíne.

K rozhodnutiu menovať vládu odborníkov prezidentka Zuzana Čaputová pristúpila po tom, ako dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuela Vlčan avizoval odchod z funkcie. Po ňom požiadal o odobratie poverenia riadiť rezort aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Menovať nový kabinet plánuje hlava štátu začiatkom nasledujúceho týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok