Miliardový balík pomoci. USA posielajú Kyjevu systémy protivzdušnej obrany či delostreleckú muníciu

ta3 ČTK
9.5.2023 16:15

Americké ministerstvo obrany oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa systémy protivzdušnej obrany, delostreleckú muníciu a ďalšie prvky v celkovej hodnote až 1,2 miliardy dolárov.

Vagnerovci začínajú dostávať muníciu, uviedol Prigožin. Boje o Bachmut pokračujú
TASR/AP

Líder Republikánskej strany v americkom Senáte Mitch McConnell predtým v rozhovore predpovedal, že Kongres bude ďalej vyčleňovať peniaze na podporu ukrajinskej armády v boji proti ruskej agresii. V rozhovore s agentúrou Bloomberg povedal, že v Kongrese je pre takýto postup dostatočná podpora.

Americký Kongres od minuloročného vpádu Rusov na Ukrajinu vyčlenil viac ako 100 miliárd dolárov na podporu napadnutej krajiny, čo umožnilo vláde prezidenta Joea Bidena poskytnúť vojenské vybavenie, výcvik a ďalšie formy bezpečnostnej spolupráce v celkovej hodnote vyše 40 miliárd dolárov. Nový balík na podporu ukrajinskej armády oznámila Bidenova vláda aj minulú stredu, pričom išlo o delostreleckú muníciu, húfnice a rakety vzduch-zem v celkovej hodnote 300 miliónov dolárov.

Oznámenie Pentagonu sa okrem munície kalibru 155mm a systémov protivzdušnej obrany týka aj munície proti dronom, finančnej podpory výcviku ukrajinských vojakov alebo "vybavenia pre integráciu" zahraničných raketových systémov a radarov s tými ukrajinskými. "Tento balík podčiarkuje pretrvávajúce odhodlanie Spojených štátov uspokojovať tie najnaliehavejšie požiadavky Ukrajiny," uviedlo ministerstvo obrany.

Urýchlenie dodávky zbraní

Republikánsky líder McConnell predtým podľa agentúry Bloomberg vyzval amerického prezidenta, aby urýchlil dodávky sofistikovaných zbraní pred očakávanou ukrajinskou ofenzívou. "Myslím si, že máme v Kongrese dostatočnú podporu na to, aby sme v tom ešte dosť dlho pokračovali," povedal McConnell o podpore ukrajinskej armády. "Celé vedenie mojej strany v Snemovni (reprezentantov) a Senátu veľmi jasne podporuje porážku Rusov," dodal v rozhovore.

Dlhoročný senátny líder McConnell patriaci k staršej generácii republikánov od minuloročnej ruskej invázie jasne vystupuje na podporu Ukrajiny, jeho strana však v tomto smere v posledných mesiacoch nebola jednotná. Podporu Kyjeva spochybňuje predovšetkým krídlo najoddanejších stúpencov Donalda Trumpa, pričom sám exprezident v marci uviedol, že zasielanie zbraní a peňazí ukrajinskej armáde nie je "životne dôležitým strategickým národným záujmom USA". Súčasný predseda snemovne Kevin McCarthy zase pred zvolením do funkcie povedal, že republikáni neposkytnú Kyjevu "bianko šek".

Minulý týždeň však McCarthy odmietol, že by nepodporoval vojenskú pomoc, keď sa ho na túto tému pýtal ruský reportér. "Povedal, že nepodporujem pomoc Ukrajine? Nie, ja hlasujem za pomoc Ukrajine... A budeme v podpore pokračovať," povedal na tlačovej konferencii pri návšteve Izraela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok