Porazte potničky: Vyrážky z potu odstránite octom, múkou aj čajom

TA3/zm
17.5.2023 08:00

Každý vie, čo sú to potničky, no nikto ich nechce. Proti vyrážkam, ktoré sa tvoria najmä pri stúpajúcich teplotách, sa dá jednoducho bojovať.

Porazte potničky: Vyrážky z potu odstránite octom, múkou aj čajom
Freepik

Potničky svrbia, no škrabať sa nesmú. Postihnuté miesta treba schladiť, na čo vám poslúžia aj tri ingrediencie z kuchyne.

Výskyt potničiek

Potničky sa objavujú na miestach, kde je na tele najviac potných žliaz. Vysypané drobné vyrážky sa najčastejšie preto tvoria v dekolte, na zadku, stehnách, rukách, ale aj na tvári. Prekážajú po estetickej stránke, ale aj nepríjemne svrbia. Základom však je neškrabať si ich, inak by sa miesta na koži mohli zapáliť a s týmto problémom by ste bojovali dlhšie. Čo teda zaberá?

Jablčný ocot

Bežne dostupný jablčný ocot zmiešajte v pomere 1:1 s vodou a pomocou menšieho uteráku nanášajte na telo obklady v tých miestach, kde sa potničky vytvorili. Hoci treba proces niekoľkokrát opakovať, do ďalšieho dňa by ste po vyrážkach nemali mať ani stopy.  

Kukuričná múka

Všetky druhy múky pohlcujú vlhkosť, no pot obzvlášť absorbuje kukuričná múka. Miesta s potničkami dobre posypte a chvíľu si poležte, aby mohla múka pôsobiť. Po štvrťhodine ju môžete zmyť vlažnou vodou a výsyp by mal ustúpiť.  

Šalviový čaj

A napokon šalviový čaj, ktorý v prvom rade pomáha predchádzať tvorbe potničiek, pretože zabraňuje nadmernému poteniu. Podobne ako pri jablčnom octe však budú fungovať aj obklady. Namočte menší uterák do silného vychladnutého čaju a nechajte pôsobiť na tele obsypanom potničkami. Oplachovať nič netreba, ale opakovať áno.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok