Lukašenko pricestoval do Moskvy. Zrejme sa zúčastní vojenskej prehliadky

ta3 ČTK
8.5.2023 22:07

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko prišiel do Ruska na neohlásenú návštevu deň pred tradičnou vojenskou prehliadkou v Moskve. Na videu, ktoré zverejnila bieloruská štátna tlačová agentúra Belta, je vidieť, ako 68-ročného Lukašenka na moskovskom letisku víta ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, uviedla agentúra DPA.

Lukašenko pricestoval do Moskvy. Zrejme sa zúčastní vojenskej prehliadky
TASR/AP

Lukašenko sa vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v Moskve obvykle nezúčastňuje, pretože súčasne vedie oslavy vo svojej krajine v Minsku.

Ešte pred Lukašenkom pozvanie prijali prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon, jeho kirgizský náprotivok Sadyr Žaparov, arménsky premiér Nikol Pašinjan, kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev a hlava Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev.

Pôvodne sa očakávalo, že tohtoročnej moskovskej prehliadky sa zúčastní iba Žaparov, ktorý do Ruska prišiel v pondelok a stretol sa s Putinom na rokovaní. Bolo by to o jedného zahraničného hosťa viac ako vlani, keď v čase Putinovej širokej diplomatickej izolácie kvôli vojne nešiel žiadny vodca. Kremeľ vtedy uviedol, že nikoho nepozval, pretože nešlo o "okrúhle výročie".

Lukašenko je politicky, ekonomicky aj vojensky silne závislý od Moskvy. Táto závislosť sa ešte zvýšila po prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých sa vyhlásil za víťaza. Západ legitimitu volieb neuznal a v krajine vypukli masové protesty, ktoré Lukašenko s podporou Moskvy brutálne potlačil. V rámci ruskej agresie proti Ukrajine začali ruské jednotky inváziu aj z bieloruského územia.

Podľa agentúry AP je Lukašenkova prítomnosť v Moskve významná, pretože Rusko má v Bielorusku základne a Putin v marci vyhlásil, že tam budú umiestnené taktické jadrové zbrane.

Pašinjan a Tokajev boli prekvapivou voľbou pre zoznam hostí, pretože sa v minulosti s Putinovou líniou rozchádzali, podotkla AP. Kazachstan a Arménsko, hoci sú spojencami Ruska, vojnu na Ukrajine verejne nepodporili. V skutočnosti Tokajev počas invázie niekoľkokrát telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tokajev tiež vlani v lete Putinovi povedal, že Kazachstan neuzná Ruskom okupované ukrajinské regióny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok