Assange sa chce vyslobodiť ziskom poslaneckého kresla

SITA
18.2.2013 14:01

Zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange má nový plán, ako sa dostať z veľvyslanectva Ekvádoru v Londýne, kde sa ukrýva pred britskými úradmi. V pondelok totiž pripustil, že sa pokúsi zabojovať o poslanecké kreslo v austrálskom Senáte.

Assange sa chce vyslobodiť ziskom poslaneckého kresla
SITA

Voľby sa uskutočnia 14. septembra a Assangovi by v prípade víťazstva zabezpečili imunitu pred trestným stíhaním. Assange chce kandidovať za novovytvorenú Stranu WikiLeaks v austrálskom štáte Victoria, odkiaľ sám pochádza.

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie.

Od 19. júna minulého roka sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok