Mlieko ako čistiaci prostriedok: Zbaví vás škvŕn, škrabancov aj zájdenej špiny

TA3/zm
16.5.2023 16:00

S obyčajným mliekom dokážete divy nielen v kuchyni, ale aj pri upratovaní. Táto potravina, ktorú máme bežne doma, si zvláda poradiť so striebrom, mramorom i fľakmi.

Mlieko ako čistiaci prostriedok: Zbaví vás škvŕn, škrabancov aj zájdenej špiny
Freepik

O čistiacich účinkoch mlieka vedeli už naše babičky. Ak obľubujete ekologické čističe, jeden máte doma v chladničke.

Mramor

Mramorový povrch je krásny, ale háklivý. Ak máte na ňom odreniny, poradíte si s kombináciou soli a mlieka, ktoré necháte skysnúť. Odreninu najskôr nasoľte, potom pokvapkajte skysnutým mliekom. Po dvoch dňoch odstráňte zmes mokrou handričkou.

Vinyl

Aj vinylové podlahy dostanete do kondície s pomocou mlieka. Ak máte na nich škvrny alebo škrabance, pošúchajte ich handričkou namočenou v mlieku, potom umyte mydlovou vodou a po vyschnutí nebude po ryhách ani stopy.   

Striebro

Na čistenie striebra existuje viacero trikov a mlieko je jedným z nich. Opäť potrebujete mlieko nechať skysnúť, na čo vám poslúži, ak doň prilejete trochu octu. Na druhý deň strieborné veci vložte do mliečneho kúpeľa a zájdené miesta sa odstránia prakticky samé. Len ich nezabudnite opláchnuť v mydlovej vode.

Atrament

Dnes už atramentové škvrny nie sú také časté ako kedysi, keď sme sa plniacimi perami učili písať v škole. No ak sa predsa len s nimi stretnete, napríklad po výtvarnej výchove vašich detí, namočte veci so škvrnami na noc do obyčajného mlieka a potom klasicky operte v práčke.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok