Rusko ostreľovalo Ukrajinu raketami, v Charkovskej oblasti hlásia zranených

ta3 ČTK
7.5.2023 13:58

Rusko v noci na nedeľu pokračovalo v raketových útokoch na Ukrajinu a zasiahlo pri nich priemyselný podnik v Mykolajivskej oblasti a parkovisko v Balakliji v Charkovskej oblasti. Tam kvôli ostreľovaniu utrpelo zranenie päť ľudí, hlásia podľa ukrajinských médií miestni zástupcovia.

Nad väčšinou Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, sú prvé obete
TASR/AP

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková v nedeľu uviedla, že na Mykolajivskú oblasť Rusi zaútočili protilodnými raketami Ch-22, jedna z nich zasiahla bližšie neurčený priemyselný objekt. Podľa šéfa regionálnej správy tejto oblasti Vitalija Kima Rusi týchto rakiet vystrelili celkom päť. Obete na životoch hlásené nie sú.

Agentúra Reuters informovala, že Rusi v posledných rokoch zosilnili útoky raketami dlhého doletu na ciele na Ukrajine a že v noci na nedeľu bol protiletecký poplach vyhlásený asi na dvoch tretinách ukrajinského územia. Zároveň úrady na Rusmi okupovanom Kryme v noci informovali, že Ukrajina proti tomuto polostrovu podnikla sériu útokov s nasadením dronov. Telegramový kanál Baza tiež uviedol, že v Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou bol v mieste asi 60 kilometrov od hranice nájdený dron s nápisom "Sláva Ukrajine". Identifikačné znaky na ňom však podľa tohto kanála neboli.

Reuters pripomína, že v posledných dvoch týždňoch zosilneli útoky na ciele najmä v Ruskom okupovaných ukrajinských oblastiach, ale aj na samotnom ruskom území. Hoci Kyjev nepotvrdzuje, že by za týmito incidentmi stála ukrajinská armáda, dal najavo, že ničenie infraštruktúry nepriateľa je súčasťou príprav na chystanú pozemnú protiofenzívu.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore s americkým denníkom The Washington Post varoval, že očakávania sveta od plánovaného ukrajinského protiútoku môžu byť prehnané. "Väčšina ľudí čaká na niečo obrovské," povedal. Reznikov sa obáva, aby to potom neviedlo k sklamaniu.

Washingtonský denník tiež napísal, že počas príprav protiofenzívy sa ukrajinskí predstavitelia stretávajú s otázkou, aký výsledok bude dostatočný na to, aby urobil dojem na západných spojencov, najmä na Spojené štáty. Panujú obavy, že ak Ukrajinci nenaplnia očakávania, môže Kyjev prísť o toľko potrebnú vojenskú pomoc zo Západu alebo čeliť novému tlaku, aby problémy s Moskvou neriešil na bojisku, ale pri rokovacom stole. Pri takýchto rokovaniach by sa určite objavili požiadavky na postúpenie ukrajinského územia, čo vláda v Kyjeve označuje za neprijateľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok