Prezidentka okomentovala politickú situáciu priamo z Londýna: Vo svojich krokoch mám úplne jasno

ta3 tasr
5.5.2023 16:39

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vie, ako bude postupovať v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou krízou. Verejnosti však svoje kroky chce predstaviť až po tom, ako s nimi oboznámi dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera a predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Hlava štátu to uviedla v krátkom mediálnom vyjadrení v Londýne, kde sa zúčastňuje na oslavách korunovácie britského kráľa Karola III. "S dočasným premiérom i predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom budem hovoriť čo najskôr po mojom návrate z Londýna," zdôraznila prezidentka. 

V súvislosti so svojou návštevou britskej metropoly zvýraznila možnosť zúčastniť sa na "veľkej udalosti diplomatického a protokolárneho významu", akou je korunovácia britského kráľa. "Sme radi, že môžeme reprezentovať SR na tomto stretnutí a verím, že aj s lídrami iných krajín budeme môcť na ňom diskutovať o dôležitých témach pre Slovensko i svet," dodala Čaputová.

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer v piatok požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Káčerov krok nasleduje len deň po oznámení odchodu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý tak robí v súvislosti s kauzou dotácie pre jeho rodinnú firmu.

Z kabinetu, ktorému dala prezidentka dočasné poverenie na konci minulého roka, už odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽANO Igor Matovič.

Opozičné strany vyzývajú v súčasnosti na čo najskoršie vymenovanie úradníckej vlády, Smer-SD pritom apeluje na skorší termín predčasných volieb. Úradnícku vládu by podporila aj SaS. Heger a ďalší predstavitelia bývalej koalície to odmietajú. Tvrdia, že úradnícka vláda by priniesla ešte viac chaosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok