Šikovná aplikácia pomáha zisťovať kvalitu ovzdušia v okolí

ta3
19.5.2023 14:44

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), je znečistenie ovzdušia jedným z najväčších environmentálnych rizík pre ľudské zdravie v Európe.

Šikovná aplikácia pomáha zisťovať kvalitu ovzdušia v okolí
Profimedia

Väčšina ľudí si stále neuvedomuje priamy súvis znečistenia ovzdušia s kvalitou ich zdravia. Alergie, ochorenia dýchacej sústavy alebo srdcovo-cievne chorenia si nespájame so znečisteným ovzduším, ale prikladáme súvis ochorenia v spojení so zlou životosprávou, prípadne stresom. Zdravotníci však upozorňujú, že znečistenie ovzdušia je v súčasnosti jeden z významných faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie ľudskej populácie.

Vždy, keď ideme von, automaticky kontrolujeme, aké bude počasie. Prispôsobujeme tomu oblečenie aj prípadné aktivity. Na rovnako pravidelnej báze by sme však mali kontrolovať aj kvalitu ovzdušia.

Teraz je to navyše o niečo jednoduchšie. Vďaka webovej stránke dnesdycham.sk sa rýchlym a prehľadným spôsobom môžeme dozvedieť, aký je aktuálny stav kvality ovzdušia vo vybraných lokalitách na Slovensku spolu s odporúčaním, či a ako je potrebné obmedziť aktivity vo vonkajšom prostredí. Ešte pohodlnejšie a rýchlejšie používanie dotvára mobilná aplikácia "Dnes dýcham", ktorá je voľne dostupná a umožňuje nastavenie notifikácií pre sledovanie vybraných monitorovacích staníc.

V tele aplikácie je kvalita vyobrazená tromi farbami – červenou, oranžovou a zelenou, pričom červená je najhoršia a zelená najlepšia. Údaje pochádzajú z automatických meracích staníc, ktoré sú rozmiestnené naprieč Slovenskom a prevádzkuje ich SHMÚ. Aplikácia má zvýšiť podporu verejného záujmu pri dosahovaní dobrej kvality ovzdušia a zapojiť verejnosť do vykonávania riadenia jeho kvality.

Miera znečistenia pritom nezávisí len od zdrojov, ako sú napríklad dym z komínov rodinných domov, ale aj od rozptylových podmienok v území. Keď je silný vietor, znečisťujúce látky sa rýchlo rozptýlia; keď je vzduch pokojný, znečisťujúce látky sú koncentrované a stagnujú. Teplota a slnečné svetlo tiež ovplyvňujú chemické reakcie, pri ktorých sa môže vytvárať prízemný ozón. Dážď vo všeobecnosti odplavuje znečisťujúce látky, a tak zanecháva vzduch čistejší.

Citlivé skupiny obyvateľstva sú zlou kvalitou ovzdušia ohrozené viac než bežná populácia a je u nich vyššia pravdepodobnosť výskytu zdravotných príznakov. Patria sem najmä deti, tehotné ženy, chronicky chorí ľudia a seniori.

Slovensko bez dymu Profimedia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok