Na Najvyššom súde opäť cítia diskrimináciu pre platy

SITA, SME
18.2.2013 08:26

Na Najvyššom súde SR opäť cítia diskrimináciu pre platy, niektorým sudcom prekážajú 1 600-eurové príplatky ich kolegov. Chcú ich tiež. Žiadajú aj služobné byty a diplomatické pasy. Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Sme, na požiadavky upozorňujú aj Hospodárske noviny.

Na Najvyššom súde opäť cítia diskrimináciu pre platy
SITA

„Miera našej trpezlivosti sa končí, a preto vyzývame urýchlene na prijatie účinných opatrení na odstránenie nerovnakého odmeňovania sudcov Najvyššieho súdu SR,“ odkazuje podľa Sme správa pracovnej skupiny, ktorá v decembri vznikla na Najvyššom súde SR. Jeho sudcovská rada chce, aby správu prerokovali všetci sudcovia súdu.

Niektorým sudcom na Najvyššom súde SR prekáža, že časť ich kolegov dostáva popri plate aj príplatky za rozhodovanie o odvolaniach proti rozhodnutiam špecializovaného súdu – takmer 1 600 eur mesačne. „Je neprípustné, že takýmto postupom sa vytvorili na Najvyššom súde SR sudcovia dvoch kategórií.“ Odvolávajú sa na to, že v Európskej únii to tak nebýva, a navrhujú, aby príplatok mali všetci sudcovia.

Príplatky dostávajú aj sudcovia špecializovaného súdu, nástupcu Špeciálneho súdu, ktorý v máji 2009 označil Ústavný súd SR za protiústavný. Napadol aj vysoké príplatky. V minulosti boli šesťnásobkom priemernej mzdy. Peniaze mali motivovať sudcov, aby sa na súd, ktorý mal riešiť najzávažnejšie mafiánske a korupčné kauzy, prihlásili. Pôvodne mali prejsť aj bezpečnostnými previerkami.

Sme pripomína, že príplatky aj samotný Špeciálny súd v minulosti kritizoval aj súčasný predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Ako minister spravodlivosti sa snažil súd zrušiť.

Pre vysoké platy na Špeciálnom súde začali štát žalovať ostatní sudcovia. Chcú miliónové odškodnenie. Súčasný minister spravodlivosti Tomáš Borec ich požiadavku vníma ako nemorálnu, chápe však, že sa mohli cítiť dotknutí. Ak by žaloby stiahli, je pripravený sa ospravedlniť.

O požiadavke na zmenu príplatkov Borec podľa Sme hovorí, že je to legitímny príspevok do diskusie k odmeňovaniu sudcov, ktorú na ministerstve vedú aj pri príprave koncepcie stabilizácie a modernizácie justície. Bude však podľa neho nutné „rešpektovať realitu verejných financií“.

Komisia tiež navrhla, aby sudcovia, ktorí prídu na Najvyšší súd SR a nie sú z Bratislavy, dostali služobné byty, čo by podľa nej prispelo k lepšej motivácii i výberu. Zároveň žiada, aby sudcovia Najvyššieho súdu SR mali tak ako ústavní sudcovia či prokurátori Generálnej prokuratúry nárok na diplomatické pasy. Dôvody podľa denníka nenapísala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok