Aj tabakový priemysel prechádza transformáciou. Budúcnosťou sú výrobky bez dymu

ta3
19.5.2023 14:45

Po celé desaťročia bol cigaretový dym bežnou súčasťou našich životov, prítomný bol v našich domovoch, na pracoviskách, verejných priestranstvách, v dopravných prostriedkoch - doslova všade. To sa však začína meniť spolu s transformáciou celého odvetia tabakového priemyslu. Vývoj jasne smeruje k novým produktom bez dymu, ktoré majú postupne úplne nahradiť klasické cigarety.

Aj tabakový priemysel prechádza transformáciou. Budúcnosťou sú výrobky bez dymu
Profimedia

Je všeobecne známe, že práve cigaretový dym je príčinou ochorení súvisiacich s fajčením. Obsahuje totiž až približne 6 000 látok, z ktorých približne 100 je klasifikovaných ako škodlivé a potenciálne škodlivé. Tieto látky sa uvoľňujú počas procesu spaľovania tabaku. Inými slovami, spaľovanie je tu problém podobne, ako v mnohých iných oblastiach života.  

Zároveň existuje všeobecný vedecký konsenzus, že samotný nikotín, hoci je návykovou látkou a je zodpovedný za samotnú závislosť, nie je primárnou príčinou vzniku ochorení súvisiacich s fajčením. Už v roku 1976 britský profesor Michael Russell vyhlásil: "Ľudia fajčia kvôli nikotínu, ale umierajú kvôli dechtu."

Nikotínová revolúcia

Tabakový priemysel preto nastúpil na cestu transformácie s cieľom priniesť inovácie, ktoré umožňujú prijímanie nikotínu bez potreby spaľovania tabaku. Do čela "nikotínovej revolúcie" sa postavil líder odvetvia - tabakový gigant Philip Morris International (PMI). V roku 2016 vtedajší predseda predstavenstva PMI André Calantzopoulos šokoval svet tým, že vyhlásil vojnu cigaretám. Verejne priznal, že si je vedomý následkov, ktoré cigarety spôsobujú a preto majú byť nahradené menej škodlivými produktami. Vtedy už spoločnosť takmer jednu dekádu pracovala na výskume a vývoji nových bezdymových zariadení.

Radikálna zmena 

So spustením transformácie sa kedysi čisto tabaková firma, ktorá úplne závisela na výrobe a predaji cigariet, začala radikálne meniť. Buduje úplne nový priemysel postavený na vede a inováciach, ktorý už nemá s viac ako 150 rokov známym cigaretovým biznisom nič spoločné.

Hlavným strediskom vedy a vývoja nových produktov sa stal švajčiarsky Neuchâtel, kde v roku 2009 začalo svoju činnosť výskumno-vývojové centrum Cube. Pri ňom vznikli aj prvé technologicky vyspelé výrobné kapacity pre novú generáciu produktov.

Nová generácia produktov je vyvíjaná na základe vedeckej spolupráce odborníkov z oblasti chémie, toxikológie, biológie, informatiky, medicíny a ďalších odborov. Spoločnosť pritom postupuje v súlade so zásadami medzinárodnej laboratórnej praxe a prísnymi farmaceutickými normami, riešenia sú podrobované testovaniu a klinickým štúdiám. Celkovo je dnes do úsilia prinášať nové menej rizikové produkty zapojených 980 vedcov a špecialistov z najrôznejších disciplín.

Vlani až 99 percent výskumu a vývoja a 73 percent komerčných výdavkov PMI smerovalo do oblasti výrobkov bez dymu. Celkové investície do základného výskumu, vývoja, vedeckých štúdií a výrobných kapacít pre nové výrobky bez dymu už dosiahli 10,5 miliardy dolárov.

Koniec cigariet 

Vlajkovou loďou novej generácie bezdymových produktov sa stalo zariadenie IQOS, ktoré tabak nespaľuje, ale nahrieva pri teplote cca 300°C. Pri tejto teplote sa uvoľňuje aerosól s obsahom nikotínu, nevzniká však dym, a preto dochádza k podstatnému zníženiu škodlivých látok. Zariadenie bolo pilotne uvedené v Japonsku a Taliansku už v roku 2014. Nasledovala rýchla expanzia na viac ako 60 trhov sveta. Ku koncu minulého roka už na systém IQOS prešlo približne 20 miliónov dospelých fajčiarov, pričom zhruba 70% užívateľov už úplne opustilo horiace cigarety (čísla aktuálne nezahŕňajú Rusko a Ukrajinu).

K jedným z najprogresívnejších trhov patrí aj Slovensko, kde si bezdymové tabakové produkty už získali dôveru 290-tisíc užívateľov z radov dospelých fajčiarov.

Portfólio produktov, ktoré nahrádzajú cigarety, sa postupne rozširuje a upgraduje tak, aby reagovalo na potreby čo najväčšej časti fajčiarskej populácie. Spoločnosť predpokladá, že na viacerých trhoch tak bude môcť už do 10 rokov úplne ukončiť predaj klasických cigariet. Optimizmus naznačuje aj pohľad na štruktúru jej príjmov. Ešte pred spustením transformácie v roku 2015 generovali cigarety prakticky všetky čisté príjmy PMI. V minulom roku však už tretina pochádzala z nových bezdymových produktov a cieľom je, aby sa tento podiel už do roku 2025 zvýšil na 50 percent.

Za horizontom nikotínu

Popri napĺňaní cieľov svojej bezdymovej misie sa však PMI začal rozvíjať aj do úplne nového zdravia a zdravého životného štýlu – teda do oblasti, ktorá už nemá nič spoločné s tabakom ani nikotínom.

V roku 2021 úspešne zrealizovala akvizície troch farmaceutických spoločností. Svoje skúsenosti a poznatky z oblasti inhalácie a aersolov chce využiť na vývoj nových riešení, ktoré budú odpoveďou na neuspokojené potreby veľkého množstva ľudí trpiacich vážnymi chronickými a akútnymi stavmi (napr. v oblasti kardiologických a neurologických ochorení, či pri zvládaní bolestivých stavov).

Budúcnosť PMI sa tak stále viac sústreďuje na zdravie, vedu a nové technológie. Už v roku 2025 chceme mať čisté príjmy z aktivít mimo nikotínu v hodnote 1 miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok