SASKA a PS odsudzujú Hegerov mimoriadny prejav v RTVS. Zneužil ho na politický boj, zhodujú sa

ta3 TASR
5.5.2023 11:09

Opozičná SASKA podporí úradnícku vládu, pokiaľ sa ju prezidentka Zuzana Čaputová rozhodne vymenovať. Strana tvrdí, že dočasne poverený premiér Eduard Heger zneužil počas štvrtkového vystúpenia verejnoprávnu televíziu, pretože v nej vystupoval ako šéf politickej strany.

SASKA a PS odsudzujú Hegerov mimoriadny prejav v RTVS. Zneužil ho na politický boj, zhodujú sa
TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák

"Namiesto toho, aby Eduard Heger s pokorou priznal zlyhania vlastných ministrov, zneužil priestor vo verejnoprávnej televízii na politický boj a útoky voči politickým súperom," uviedol podpredseda SASKY a poslanec parlamentu Branislav Gröhling.

Mimoriadne vystúpenia ústavných činiteľov v RTVS sa podľa SASKY v poslednom období využívali najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine či pandémiou nového koronavírusu. "Teraz však Eduard Heger v RTVS nevystúpil ako predseda vlády SR, ale ako šéf politickej strany, ktorý útočil na politických súperov. Hovoriť o rizikách spojených s úradníckou vládou je strašenie a snaha udržať sa vo funkciách," dodal Gröhling.

SASKA považuje za kľúčové, aby prezidentka zaujala k aktuálnej politickej situácii jasnú pozíciu.

Chaos pre odloženie volieb

Heger zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii. Vyhlásil to predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Očakával, že premiér počas mimoriadneho vystúpenia v RTVS skôr vysvetlí medializovanú kauzu okolo dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

"Mylne sme všetci očakávali, že sa vyjadrí ku korupčným podozreniam a vyvodí zodpovednosť. Nestalo sa tak. Nepovažujem za normálne, aby poverený premiér, ktorého vláda čelí podozreniam pri pridelení miliónovej dotácie, namiesto vysvetľovania zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii, aby sa ako líder rozpadnutej vlády pasoval za ochrancu krajiny pred chaosom," skonštatoval. 

Chaos sa podľa neho aj naďalej deje pre rozhodnutie koalície odložiť voľby až na september.

Heger v mimoriadnom príhovore oznámil, že si nevie predstaviť úradnícku vládu. Chce podľa vlastných slov priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok